Hlavní obsah

Nadšenec zachránil zámek bez jediné koruny dotace

– Tetětice
Právo, Patrik Biskup

Že ne všichni soukromníci nakupují památky kvůli spekulacím či s úmyslem přiživit se na státních dotacích, ukázal Josef Němec z Prahy. V roce 2009 koupil v Tetěticích na Klatovsku zámek, lépe řečeno ruinu kdysi barokní výstavnosti. Tři století starý objekt dnes znovu září noblesou a je dominantou okolí. Majitel ho vzkřísil bez jediné dotační koruny.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Z rozpadající se ruiny je zase noblesní stavba

Článek

„Na to musíte být velký nadšenec,“ řekl Právu 60letý muž, který je profesí inženýr ekonomie. Za pět let dokázal stavbu obléci do nového kabátu. Čeká ho ale ještě spousta práce v interiéru.

„Chtěl jsem mít nejprve hotový zevnějšek, abych měl před očima cíl a motivaci vše dotáhnout do konce. Priorita byla zámek staticky zajistit, aby se dál nerozpadal. Pak přišlo na řadu odvodnění, výměna krovů, nová střecha, okna a nakonec fasáda,“ popisoval Němec dosavadní pracovní martyrium.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Základní opravy se od něho dočkaly i menší hospodářské budovy včetně kaple sv. Isidora, které jsou součástí zámeckého areálu. „Nejdůležitější mám splněno. Stavba je zachráněna a dál nechátrá. Teď už to jen budu pomalounku a polehounku vylepšovat. Světlo na konci tunelu je zřetelnější, cesta k němu ale ještě potrvá roky. Čas už mě netlačí, do vnitřní rekonstrukce se pustím příští rok,“ nastínil Němec svoji další vizi.

První průzkum interiérů ukázal, že pod vrstvami omítek jsou částečně zachovalé původní malby. „Tam, kde to půjde, bych je rád zrestauroval. Už jsem také nechal vybourat všechny příčky ze socialistické éry. Je to zpátky, jak to bylo původně koncipované, tedy pět místností v přízemí a pět v patře,“ dodal Němec.

Zámek z roku 1713 získali v restituci potomci posledního majitele Aloise Knappa, kterému ho stát v roce 1945 zkonfiskoval.

„Kdo platí, ať poroučí“

„Našel jsem nabídku na internetu. Přede mnou ho vlastnil nějaký Angličan. Bral jsem to jako svoji aktivitu na důchod. Učarovala mi zdejší krajina. Je odtud nádherný výhled, Šumavu tu mám jako na dlani. Hned ze začátku jsem věděl, že mě čeká pořádná dřina a že to bude běh na dlouhou trať,“ vzpomínal Němec na období, kdy se rozhodl vrátit kulturní památce zašlou slávu. Když si poprvé přijel zámek obhlédnout, mísily se v něm všelijaké pocity.

„Viděl jsem polorozpadlou ruinu uprostřed jedné velké skládky prorostlé náletovými křovisky. Prostě smetiště, kde se každý zbavoval všelijakého harampádí,“ řekl Němec. „Na chvilku jsem zapochyboval, jestli je vůbec v mých silách dát to tady do kupy. Vrhl jsem se do toho a teď si plním sen,“ uvedl dále Němec.

Foto: Archív

Zchátralý zámek v Tetěticích na Klatovsku

Opravy si platí z vlastních zdrojů. „Dařilo se mi v podnikání, takže jsem měl kam sáhnout. Samozřejmě jako investor otáčím v ruce každou korunu. Nemohl jsem si dovolit najmout firmu, dát jí padesát miliónů a říct, ať to tady do roka stojí nové. Šlo to postupně, krůček po krůčku. V rodině mám pár šikovných řemeslníků, kteří mi pomáhali,“ popisoval Němec.

Když se řeč stočí na dotace, je z jeho hlasu znát rozpačitost. „U nás památková ochrana znamená, že stát mi říká, jak a co mám dělat za svoje peníze. S tím silně nesouhlasím. Mělo by to být podle starého hesla, kdo platí, ať poroučí,“ má Němec

jasno.

Zámek rozhodně nemění na žádný moderní kýč, ale hodlá zachovat jeho historický styl.

„Chci to ale udělat tak, jak se to bude líbit mně, a ne aby mě památkáři vodili za ručičku a nařizovali, jak co má být. Stejně už nikdo neví, jak ten zámek před stovkami let přesně vypadal. Já říkám, že kdyby kdysi dávno existovaly památkové úřady, tak by po gotice nemohla přijít renesance,“ vysvětlil Němec.

„Podnikatelský záměr zatím nemám“

To, že mu stát na záchranu památky nepřispěl, mu líto není. „Já vlastně ani po něm nic nechci, protože by to vlastně platili lidé z daní. Účastnit se okrádání svých sousedů tím, že stát mi bude něco dávat, nehodlám,“ prohlásil majitel zámku.

A jaké má plány s jeho využitím? „Zatím žádný, jak se říká, podnikatelský záměr nemám. Rozhodně to není jen pro jednoho člověka, chtěl bych z toho udělat místo setkávání v rámci různých kulturních a společenských akcí,“ uzavřel Němec.

Místní si už na nového zámeckého pána zvykli a chválí ho. „Nevylepšuje si jenom svoje, ale zkrášluje i okolí. Stará se mu tady o to jeho syn, je naprosto v pohodě,“ řekl Právu jeden ze starousedlíků.

Tetětice spadají pod obec Bezděkov. Její starosta Josef Červený potvrdil, že lidí jako Josef Němec si je třeba považovat. „Tohle se jen tak nevidí. Za to, co bez jakékoliv cizí podpory dokázal, klobouk dolů,“ uvedl starosta.

Ví přesně, o čem mluví. V Bezděkově stojí rovněž zámek, kde se vystřídalo už několik majitelů, ale nikdo do oprav neinvestoval. Kdysi významná stavba ve stylu anglické gotiky tak chátrá a hyzdí obec.

Reklama

Výběr článků

Načítám