Hlavní obsah

Zeman chce nejzadluženější obci pomoci jednáním s ruskými investory

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

Stáčírna minerálních vod by se měla v obci Prameny na Chebsku dostavět, myslí si prezident Miloš Zeman. Nejzadluženější obec v Česku navštívil v pondělí během třídenního pobytu v Karlovarském kraji. Ve snaze obci pomoci bude na Pražském hradě jednat s potenciálními ruskými investory. Výstavbě stáčírny brání kromě dluhů také stav silnic v okolí obce a ochránci přírody.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prezident Miloš Zeman v Pramenech se starostkou Michalou Málkovou (nez.).

Článek

„Všichni víte, že se k Rusům chovám slušně. Mohu ruské investory pozvat na Hrad a promluvit s nimi o investicích v obci. Hodinka mě nezabije. Každá obec je živa z příjmů firem, které v ní působí. A stáčírna minerálních vod by byl trvalý příjem pro zadlužené Prameny. Buď mé jednání vyjde, nebo ne,“ řekl Zeman starostce Pramenů Michale Málkové (nez.).

Tu mimo jiné označil za nejstatečnější ženu v Karlovarském kraji. Podobně jí vysekl poklonu, když provedl zápis v pamětní knize obce a pak jí předal prezidentskou pamětní stuhu.

Hostitelé Zemanovi připravili na stůl popelníček, což prezident ocenil a hned si zapálil. „Pivo tady máte dobré,“ hodnotil malou sklenici s plzeňským prazdrojem.

Stáčírna by měla být menší

Podstatnou část dluhů obce odkoupili dva ruští investoři. Přesto činí dluh obce  zhruba 90 miliónů korun. Cílem obce je zbavit se dluhů, aby byl uvolněn obstavený rozpočet a obec mohla normálně hospodařit. „Doufám, že jednání na Hradě pomohou. Chtěli bychom opravit kanalizaci, protože často se stává, že nám splašky tečou po silnici a pak i do sklepů rodinných domů,“ poznamenala Málková.

Obec s ročním rozpočtem 1,7 miliónu korun by na rozsáhlé investice neměla peníze ani v případě oddlužení. Odblokování účtu by ale mohlo otevřít cestu k čerpání dotací.

Vybudování stáčírny, která by byla podstatně menší než ve zkrachovalém projektu z 90. let, by ale mohlo přinést obci ročně do kasy asi 12 miliónů korun, tvrdí Málková.

„S ruskými investory máme zatím jen dobré zkušenosti,“ podotkla starostka, která nežádá od státu a kraje nenávratnou pomoc, ale počítá s tím, že obec své dluhy postupně splatí. Překážky spojené s ochranáři přírody, kteří se bránili v minulosti stavbě stáčírny, by bylo možné vyřešit podle místních položením potrubí k silnici mezi Karlovými Vary a Mariánskými Lázněmi, kde by mohla stáčírna vyrůst.

První dáma navštíví jatka

Úterní program zahájí prezident na Gymnáziu a obchodní akademii v Chodově na Sokolovsku, kde bude besedovat s žáky. Po setkání s vedením města zamíří za občany do místního Kulturního a společenského střediska. Odpoledne se rozjede do Kraslic do společnosti Amati-Denak a poté do další zadlužené vesnice Bublavy, kde si prohlédne torzo stavby aquaparku. V podvečer se vrátí do Kraslic na setkání s občany v místní základní umělecké škole.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prezident Miloš Zeman s karlovarským hejtmanem Martinem Havlem v jednacím sále krajského úřadu.

Ve středu Zeman zahájí program v porcelánce König-Porzellan v Dolním Rychnově a pak bude pokračovat až do Aše.

Pro Zemanovu manželku Ivanu byl připraven separátní program. První dáma navštíví například zámek v Bečově nad Teplou, Císařské lázně v Karlových Varech, muzeum rukavičkářství v Abertamech nebo Městská jatka v Kraslicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám