Hlavní obsah

Rath dostane za nezákonnou vazbu odškodné 20 tisíc

Aktualizováno

Někdejší středočeský hejtman David Rath (dříve ČSSD) dostane od ministerstva spravedlnosti za nezákonný pobyt ve vazbě necelých 20 tisíc korun. Uvedla to v pátek Česká televize. Informaci následně potvrdil ředitel tiskového odboru ministerstva Miroslav Konvalina. Rath je spolu s dalšími lidmi obviněný z korupce při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath

Článek

Rath požadoval odškodné ve výši 45 254 korun. Resort jeho stížnost již v únoru uznal, ale chtěl, aby ji doplnil výpisy na kontech. Nakonec ministerstvo přiznalo necelou polovinu požadované částky - 19 421 Kč.

"Ministerstvo přiznávalo jen náhradu těch nákladů, které by, nebýt nezákonného rozhodnutí, nevznikly," vysvětlil Konvalina.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Exhejtman se dožadoval odškodnění za neúměrnou délku vazby. Ústavní soud označil v lednu 2014 vazbu minimálně od června 2013 za protiprávní.

Rath žádal náhradu škody, která představuje jeho náklady vynaložené na zrušení nezákonných rozhodnutí o prodloužení vazby. Podle vyjádření Konvaliny dostal nižší částku mimo jiné kvůli tomu, že měl náklady na zastoupení a právní služby uplatňovat přímo před Ústavním soudem.

V poutech a veřejně

Rath si také stěžoval na to, že ho vězeňská eskorta zbytečně vodila v poutech. Žádal 30 000 korun jako náhradu nemateriální újmy za to, že byl k hlavním líčení "vlečen" v poutech, a to před veřejností a objektivy kamer.

Vězeňská služba podle úřadu sice postupovala podle pravidel, je ale prý nutné přihlédnout k pozdějšímu rozhodnutí ÚS. "Nebýt předmětných rozhodnutí, jež byla následně Ústavním soudem pro nezákonnost zrušena, žadatel by poután nebyl," uznalo ministerstvo v dokumentu, který má ČTK k dispozici. Nárok na náhradu této škody ministerstvo označilo za promlčený.

Ratha zadržela policie v květnu 2012 a soud ho poslal do vazby, odkud byl propuštěn až v listopadu 2013.

Obžaloba viní Ratha z korupce při veřejných zakázkách, které se týkaly modernizace nemocnic, opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici, kde Rath bydlí a působí jako lékař.

Podle státního zástupce Petra Jiráta věděl o machinacích a údajně bral úplatky. Hrozí mu až 12 let vězení. Rath obžalobu odmítá. Podle něj nebylo možné tendry ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám