Hlavní obsah

Delegáti ČSSD oflekovali ministry, nejvíc se červená Babiš

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hodiny řečnění a napjaté očekávání výsledků stranických voleb je potřeba rozptýlit nevinnou politickou atrakcí, kterou se na volebním sjezdu ČSSD stala tabule pro hodnocení ministrů. Delegáti na ní mohou přidáním zeleného či červeného flíčku k fotce člena vlády vyjádřit své hodnocení dotyčného. Zelená znamená plusový bod, červená minusový. Při pohledu na rozmístění těchto značek bylo už v polovině sjezdu jasné, komu patří sympatie hostů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Delegáti mohou k ministrům dát červenou nebo zelenou tečku

Článek

Na 38. sjezd ČSSD se do pražského Kongresového centra sjelo na 1500 hostů, a tak prostory budovy čnějící nad Nuselským údolím místy připomínají zalidněním a barevnými stánky s materiály letní festival či obchodní veletrh.

K odlehčení atmosféry při volbách nového vedení partaje a dlouhém řečnění delegátů slouží nenápadná tabule spolku Idealisté.cz, na které se vedle fotek jednotlivých členů vlády zelenají nebo červenají malé kruhové značky. To podle toho, zda se ten který ministr hostům líbí, či nikoliv. Kdokoli může podle svých sympatií nalepit vedle fotky ministra zelený flíček, pokud je s jeho prací spokojen, nebo červený, pokud je nespokojený.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejvíc se červená Babiš

V pátek vpodvečer, tedy zhruba v polovině konání sjezdu, který má končit v sobotu po 16. hodině, byl výsledek jasný. Zatímco nejvíc se zelenalo okolí fotografie znovuzvoleného šéfa strany Bohuslava Sobotky, případně dalších soc. dem. ministrů, výrazně „nejčervenější“ ministr byl šéf ANO Andrej Babiš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva tečky u ministrů Jana Mládka (ČSSD), Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), Marcela Chládka (ČSSD), Mariana Jurečky (KDU-ČSL), Andreje Babiše (ANO) a Daniela Hermana (KDU-ČSL)

Výsledný obraz přesto nebyl zcela jednostranný. I Bohuslav Sobotka obdržel několik červených puntíků, stejně jako se pod Babišem objevila zelená značka, byť následně přelepená.

Lze tedy snadno dovodit, že volba nového vedení strany nebude tak jednoznačná, jako to bylo v případě hnutí ANO před dvěma týdny, kde bylo vedení partaje zvoleno takřka bez výhrad. Napověděla už volba předsedy, v níž Sobotka získal 85 procent hlasů, a ještě víc volba prvního místopředsedy, kdy se nepodařilo v prvním kole zvolit vhodného kandidáta.

Reklama

Výběr článků

Načítám