Hlavní obsah

Sobotkův restart: s obnoveným týmem vzhůru na Babiše

Právo, kab, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Až 1400 lidí, z toho 752 hlasujících delegátů a 79 delegátů s hlasem poradním, se v pátek sjede do Kongresového centra v Praze, kde se bude na příští dva roky volit nové vedení ČSSD. Kromě toho má sjezd schválit změnu stanov. Lze čekat, že velkým tématem delegátů budou i vyhlídky sociální demokracie před nejbližším testem – krajskými volbami 2016, v nichž strana zkříží meče hlavně s babišovci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

S nimi se ČSSD v poslední době sváří a současně hledá programové recepty, jak více zaujmout veřejnost a polepšit si v preferencích.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bohuslava Sobotku tentokrát neohrožuje vnitrostranická opozice. Vstoupí již do třetího funkčního období. Přede dvěma lety dostal 84 procent hlasů. Kartami mohou delegáti zamíchat při volbě zbytku vedení. To vše se odehraje už v pátek odpoledne a v podvečer.

„Nemůžeme si dovolit sestřelit předsedu vlády,“ zní z Lidového domu. Sobotkovi přitom nejde jen o vlastní křeslo.

Ve vedení chce mít loajální tým – jako prvního místopředsedu Milana Chovance, na postech řadových si představuje ministra Lubomíra Zaorálka, šéfa Sněmovny Jana Hamáčka, náměstkyni na zdravotnictví Lenku Tesku Arnoštovou, ministryni Michaelu Marksovou a místopředsedu pro hospodaření Martina Starce.

Opozice o sobě nedává vědět

Kandidáty mu posvětila i většina krajských konferencí, všichni mají deset a více nominací. To však podle informovaného zdroje Práva mnoho neznamená pro odhad výsledku voleb.

„Na krajských konferencích se hlasovalo veřejně. Delegáti nechtěli proti sobě nikoho popudit, tak pro navržené zvedli ruku. Na sjezdu, kde se hlasuje tajně, se ale řada z nich zachová jinak,“ řekl Právu vysoce postavený člen ČSSD.

Vnitrostranická opozice však bude zřejmě tentokrát ticho. Velkým tématem sjezdu bude totiž ladění strategie proti hnutí ANO Andreje Babiše, které v průzkumech vede před soc. dem.

Velké ambice babišovců

Babišovci se ostatně netají ambicemi pokořit ČSSD příští rok v krajských volbách a na proběhlém sněmu ANO zazněl i cíl vyhrát sněmovní volby v roce 2017.

Jak dokládá slovní přestřelka mezi vládními činiteli soc. dem. a ANO – vztahy v koalici se před sjezdem a možná i po něm ještě více přiostří.

Babiš si na sněmu ANO před dvěma týdny postěžoval, že se mu ve vládě s ČSSD nesedí „pohodlně“, Sobotka zase přirovnal stanovy svého koaličního partnera ke stanovám akciové společnosti s jediným vlastníkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám