Hlavní obsah

Zeman: Zaveďme školné na humanitních oborech univerzit

Právo, Novinky, Jan Švábek

Prezident Miloš Zeman se při návštěvě Plzeňského kraje opět vyjádřil na téma zavedení školného na vysokých školách. Podle prezidenta by školné na humanitních oborech mohlo zvednout zájem studentů o technické obory. ČR se dlouhodobě potýká s nedostatkem technicky vzdělaných odborníků.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Prezident Miloš Zeman v Holýšově na Domažlicku v rámci své návštěvy Plzeňského kraje

Článek

Zeman se pro zavedení školného na humanitních oborech vyslovil při čtvrteční návštěvě podniku Evobus v Holýšově. „Jeden můj přítel, bývalý premiér Jiří Rusnok, má radikální návrh. Zaveďme školné na humanitních oborech a nezavádějme školné na technických oborech. Nemůžeme čekat na to, až trh tuto nerovnováhu s velkým časovým zpožděním vyrovná,“ řekl Zeman.

Na otázku Práva, zda hodlá učinit konkrétní kroky, které by zavedení školného napomohly, prezident odpověděl následovně: „Citoval jsem názor bývalého premiéra Jiřího Rusnoka jako zajímavý podnět pro diskusi,“ řekl Právu Zeman.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Prezident Miloš Zeman v Holýšově na Domažlicku v rámci své návštěvy Plzeňského kraje

Obavy o to, že by takový krok mohl znevýhodnit studenty z chudých rodin, nemá. „Chudší lidé, pokud by byli talentovaní, by samozřejmě dostali stipendium,“ sdělila hlava státu.

Přebytek advokátů a ekonomů

U učňovského školství se poté prezident vyslovil pro duální systém. „U nás byl zaveden již dávno v minulosti. Znamenal, že polovinu učební doby tráví učni ve fabrice a ne ve školních třídách,“ uvedl.

Podíl na aktuálním nedostatku odborníků technických profesí mají podle Zemana rodiče, kteří často dětem určují, na jaké škole nebo fakultě studovat. „Důsledek je, že máme přebytek advokátů, máme přebytek ekonomů. Nevím, jestli jste si všimli, že minulý rok klesly platy právníků a ekonomů o pět tisíc korun měsíčně a platy strojních inženýrů vzrostly o čtyři tisíce korun měsíčně. To se stalo s časovým zpožděním dvaceti let a tolik času my nemáme,“ dodal prezident.

Loni při besedě se školáky v Libereckém kraji se prezident nicméně vyslovil proti zavedení školného a prosazoval ideu, že by studenti měli být motivováni penalizačními poplatky za nesložené zkoušky či opakování ročníku.

Rok před tím označil Zeman školné za „sociálně diskriminační”.

Reklama

Výběr článků

Načítám