Hlavní obsah

Ve skladu ve Slatině jsou stovky tun munice včetně semtexu

Aktualizováno

Ve skladu společnosti Multiagro ve Slatině u Vysokého Mýta se nacházejí stovky tun munice včetně nelegálně uložené plastické trhaviny semtex. V pondělí to uvedl pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). Policie sklad prověřuje od konce minulého týdne.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Policejní prezidium kontroluje materiál uložený v muničním skladu firmy Multiagro ve Slatině u Vysokého Mýta.

Článek

Podle hejtmana má společnost povolení na skladování šesti tun munice. "Semtex je tam nelegálně, našlo se tam devět palet. Budeme trvat na tom, aby sklad byl vyklizen," řekl. Majitel skladu odmítá, že by měl v držení i semtex.

"Samozřejmě teď může tvrdit, že semtex není jeho. Jako to udělal s dělem z druhé světové války. Když policie pokračovala dál v kontrole jiných budov, rozřezal jej," dodal Netolický.

Munice se nachází v areálu, který dříve sloužil jako zemědělský areál a není ani oplocený.

Se semtexem je to blábol, tvrdil jednatel firmy

Jednatel firmy Rudolf Martin dosud uváděl, že ve skladu je zhruba 50 000 ručních palných zbraní, deset miliónů kusů pěchotní munice, 100 000 ručních granátů a 6000 pancéřovek.

Na stránkách společnosti Zelený sport, která mu také patří a obchoduje se zbraněmi, se proti všemu důrazně ohrazuje. "Samozřejmě s tím semtexem je to úplný blábol, s výbušninami neobchodujeme. Pokud si volení zástupci myslí, že jsou vrchností, které se neodmlouvá a má dědičný nárok na slepou poslušnost, tak se hluboce mýlí," uvedl v pátek jednatel na stránkách firmy.

Policie v pátek podle mluvčí zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání nedovoleného ozbrojování. [celá zpráva]

Firma Multiagro se zabývá výrobou civilního střeliva a obchodem se zbraněmi a střelivem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám