Hlavní obsah

Policie našla při kontrole muničního skladu ve Slatině semtex

Právo, Novinky, ČTK, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice
Aktualizováno

Policie v pátek prověřovala muniční sklad firmy Multiagro ve Slatině u Vysokého Mýta. Na základě kontroly zahájili policisté trestní řízení pro podezření z nedovoleného ozbrojování. Česká televize uvedla, že podle jejích neoficiálních informací byl ve skladu nelegálně skladován semtex. Areál je pod nepřetržitým policejním dohledem, potvrdila mluvčí prezidia Jana Macalíková.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Policejní prezidium kontroluje materiál uložený v muničním skladu firmy Multiagro ve Slatině u Vysokého Mýta.

Článek

V pátek v podvečer zahájili policisté trestní řízení kvůli nedovolenému ozbrojování. "Policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání nedovoleného ozbrojování. Je tu možnost odnětí svobody až na pět let," řekla policejní mluvčí Markéta Janovská.

Mluvčí ovšem odmítla specifikovat, co přesně kontrola ve skladě odhalila. Kontrola by měla opět pokračovat v pondělí.

„Je tady důvodné podezření, že tam kontrola nalezla věci, které tam nepatřily,“ řekl v pátek dopoledne novinářům ve Sněmovně ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Teď se bude provádět šetření v té věci. Policie bude areál hlídat do té doby, než kontrola skončí. Není to nic mimořádného. Ty kontroly se provádějí po celé České republice,“ dodal.

Obecné ohrožení nehrozí

Podrobnosti k nálezu ministr nesdělil. „Nehrozí obecné ohrožení. Není tam detekováno tak velké nebezpečí, že by to ohrožovalo obyvatele okolních obcí,“ ujistil Chovanec.

V areálu, kde byla v minulosti převážně ustájena hospodářská zvířata a skladovalo se zde krmivo, mohou být i tuny nehlášené munice. „Akutní nebezpečí, že by se opakovaly Vrbětice, nehrozí, ale informoval jsem starosty všech obcí v okolí, včetně Vysokého Mýta, které je od areálu vzdáleno vzdušnou čarou 2,5 kilometru,“ řekl v pátek hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Zjistil jsem velmi tristní stav, do budov může kdokoliv kdykoliv vstoupit, areál je neoplocen a nestřežen
Martin Netolický, hejtman

Od něj také vyšla iniciativa ke kontrole. Pardubický kraj oslovil v polovině ledna všechny firmy v regionu, které se podle obchodního rejstříku zabývají obchodováním s municí nebo zbrojní výrobou, aby uvedly údaje o současném stavu.

„Všechny odpověděly uspokojivě, jenom Multiagro ve Slatině nás odkázalo na svého právního zástupce,“ řekl hejtman. I proto ve čtvrtek areál neohlášeně navštívil a okamžitě dal podnět k bleskové policejní kontrole. „Zjistil jsem velmi tristní stav, do budov může kdokoliv kdykoliv vstoupit, areál je neoplocen a nestřežen,“ postěžoval si Netolický.

Jednatel firmy Multiagro Rudolf Martin nezvedl Právu telefon. Jen před vypuknutím aféry ujišťoval ČTK, že ze strany policie jde pouze o „rutinní kontrolu“.

„Jsem rád, že policie má sklady Multiagro pod kontrolou, že se do pondělí, kdy nastoupí kontrola České inspekce životního prostředí, Hasičského záchranného sboru, Báňského úřadu a Stavebního úřadu ve Vysokém Mýtě, nedostane nic ven ani dovnitř,“ tvrdí hejtman Netolický.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Policejní prezidium kontroluje materiál uložený v muničním skladu firmy Multiagro ve Slatině u Vysokého Mýta. Podle České televize, která na kontrolu upozornila, existuje podezření, že jsou výbušniny nesprávně uložené.

Odmítl spekulovat o tom, jaké množství munice ve skladech Multiagro mimo schválené objekty je. „Kraj nemůže přepočítávat bedny s municí, to je věcí orgánů činných v trestním řízení. Pokud nebudou zjištěny alarmující skutečnosti, nechce zatím ani svolávat bezpečnostní radu Pardubického kraje,“ dodal hejtman.

Podle informací Práva přesto byli o možných rizicích informováni starostové Slatiny, Vysokého Mýta, Zámrsku, Vraclavi, Dobříkova a Srubů. Z toho lze usoudit, že případný výbuch munice v objektech, které k jejímu skladování nebyly postaveny a upraveny, by teoreticky mohl působit v desetikilometrovém kruhu.

Kauza střel s ocelovým jádrem

Firma Multiagro se zabývá výrobou civilního střeliva a obchodem se zbraněmi a střelivem. V roce 2006 figurovala v případu údajného uvedení nedovoleného střeliva na trh. Šlo o střely s ocelovým jádrem, které dokážou prorazit například i neprůstřelné vesty.

Firma ale tvrdila, že střelivo řádně prošlo státní zkušebnou a smí být distribuováno na civilní trh. Proto také podala trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

Obviněn byl bývalý ředitel policejního útvaru pro dohled a dozor nad problematikou zbraní Antonín Kreml, žalobce však jeho trestní stíhání zastavil s tím, že o policejním důstojníkovi bylo už rozhodnuto v kázeňském řízení.

Policejní prezidium rozhodlo, že žádný přestupek nespáchal. Policista, který údajně způsobil miliónovou škodu firmám, kterým bránil uvést na trh vyzkoušené náboje, tak zůstal nepotrestán.

Reklama

Výběr článků

Načítám