Hlavní obsah

Nad Boleslaví létala vzducholoď a měřila znečištění ovzduší

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav

Vzducholoď létala ve středu nad Mladou Boleslaví. Jedná se o projekt města a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, jehož cílem je zjistit zdroje znečištění ovzduší nad městem.

BEZ KOMENTÁŘE: Vzducholoď měřila znečištění ovzdušíVideo: Radek Plavecký, Právo

 
Článek

Tým odborníků vedl Jan Hovorka, podle něhož vzducholoď sbírá údaje z výšky v rozsahu 40 až 500 metrů.

„Jedná se o dálkově řízenou vzducholoď, která unese 15 kilogramů těžké zařízení na měření,“ řekl Hovorka na místě startu a přistávání vzducholodi na městském stadiónu přímo nad atletickým oválem.

Plavidlo létalo většinou nad zdejším sídlištěm, nad areálem mladoboleslavské automobilky, kde také sídlí výrobce tepla, a nad přilehlou rychlostní silnicí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vzducholoď měřila nad Mladou Boleslaví znečištění ovzduší.

Jak dříve ukázala měření ze stacionárních zařízení, hlavním zdrojem znečištění ve městě se neukazuje doprava nebo průmyslová výroba, jak by se dalo čekat, ale stále jsou to lokální topeniště. To by mělo nynější měření ověřit.

„Pokud se prokáže znečištění ve velkých výškách, tak budou zdrojem topeniště ve větší vzdálenosti, tedy v obcích kolem Mladé Boleslavi, ne přímo tady,“ vysvětlil Hovorka. Výsledky měření by měly být k dispozici v březnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám