Hlavní obsah

Ženská věznice ve Velkých Přílepech se musela znovu otevřít, ostatní jsou plné

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věznice pro 151 vězeňkyň se otevřela ve Velkých Přílepech nedaleko Prahy. Zařízení dříve sloužilo například jako kasárna, dočasný tábor pro azylanty nebo tu čekali na deportaci zahraniční migranti. Věznice byla zrušena a zakonzervována po amnestii Václava Klause. Teď se otvírá kvůli přeplněnosti jiných ženských věznic.

Otevření ženské věznice ve Velkých PřílepechVideo: Novinky

 
Článek

„Máme ještě dvě věznice pro ženy – ve Světlé nad Sázavou, kde je kapacita 700 míst, a v Opavě, kde je kapacita 200 míst. Obě jsou ale naplněné, takže jsme museli zprovoznit i toto zařízení,“ potvrdil Právu Ivan Horák, šéf věznice Ruzyně, pod niž bude ta přílepská patřit.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Věznice ve Velkých Přílepech.

V úterý už si tady 12 žen odpykávalo své tresty a spolu s dalšími zaměstnanci věznice pomáhaly při úklidu objektu, který se chystá na nájezd dalších odsouzených. Hned ve středu přijede ze Světlé nad Sázavou autobus téměř naplněný dalšími vězeňkyněmi.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pro ně je za ostnatými dráty přichystáno několik cel se zamřížovanými okny, v každé cele je až sedm postelí, ke každé židle u stolu a skříňka na osobní věci. Podle Horáka zde ženy stráví tresty v délce od pár měsíců po mnoho let.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Věznice ve Velkých Přílepech.

Věznice má nejnižší stupeň přísnosti režimu, ale to neznamená, že by tu nemohly být ženy odsouzené za závažné zločiny. „Pokud se v přísnější věznici několik let chovaly slušně, mohou sem být přeřazeny,“ uvedl Horák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám