Hlavní obsah

Epilepsii léčí z drobného návrtu lebky

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská Nemocnice Na Homolce jako jediné epileptologické centrum v Evropě nabízí při léčbě epilepsie místo klasické operace možnost minimálně invazivního zákroku z drobného návrtu lebky. Je určen pro pacienty s epilepsií, u kterých záchvat vzniká v ložisku ve spánkovém laloku. Po operaci u asi 70 procent nemocných záchvaty zcela vymizí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Epileptologickými poradnami Nemocnice Na Homolce projde ambulantně každý rok více než 2000 nemocných, dalších 250 je vyšetřeno během hospitalizace na monitorovací jednotce. Neurochirurgové každý rok operují více než 30 pacientů. Výsledky centra jsou tak srovnatelné s jinými světovými pracovišti.

Homolka je jedním ze tří komplexních epileptologických center v ČR. Další jsou v pražské Fakultní nemocnici Motol a v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny. Centra se zabývají diagnostikou a léčbou komplikovanějších případů a tvoří vrchol rozsáhlé sítě epileptologických ambulancí, díky níž je léčba epilepsie v ČR na vysoké úrovni.

51 tisíc klientů VZP 

Epilepsie je jedno z nejčastějších neurologických onemocnění. Jde o souhrnné pojmenování mnoha nemocí, jejichž společným projevem je výskyt epileptických záchvatů. Během života se epilepsie objeví u šesti z 1000 osob a každý rok je epilepsie nově diagnostikována u 45 ze 100 tisíc lidí.

Epilepsie může být vrozená či získaná např. po úrazu, blokádě páteře, nádoru, infekci apod. Záchvaty mohou mít různé projevy – od lehkých mrákot a vrávorání až třeba po ztrátu vědomí a svalové křeče postihující celé tělo. Téměř 51 tisíc klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se v loňském roce léčilo s epilepsií. Mezi nemocnými bylo více mužů než žen, což je pro tuto chorobu typické.

„Nejvíce pacientů s epilepsií bylo v Praze, středních Čechách a na jižní Moravě. Celkové náklady na jejich léčbu se vyšplhaly bezmála na 700 miliónů korun. Z toho přes 45 procent byly náklady na léky,“ sdělil v pondělí Právu Oldřich Tichý, mluvčí VZP. V roce 2011 se s touto nemocí léčilo 27 211 mužů – klientů VZP, loni již to bylo o 388 víc. Žen se v roce 2011 léčilo 23 574, loni naopak o 385 méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám