Hlavní obsah

Nemocnice Na Homolce proplácela milióny za čtyřstránkové audity

Právo, Jakub Troníček

Za ředitelování Vladimíra Dbalého roky proplácela pražská Nemocnice Na Homolce miliónové faktury za práci, která buď nebyla vůbec odvedena, nebo která byla odvedena špatně a zbytečně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská nemocnice Na Homolce

Článek

Nemocnice poslala své dceřiné firmě Holte od roku 2009 do roku 2012 téměř deset miliónů korun za provádění interního auditu. V průměru neměl jeden takový audit ani čtyři strany textu a později už nevznikal i přes pravidelné měsíční platby vůbec.

Vyplývá to z rozsáhlé kontroly hospodaření Homolky, kterou od léta 2013 až do poloviny loňského roku provádělo ministerstvo zdravotnictví a jejíž závěry mělo Právo možnost prostudovat. O rozsáhlém plýtvání v celkové výši zhruba tří a půl miliardy korun už média informovala loni na podzim, Právu se ale nyní podařilo zjistit podrobnosti.

Jako problematickou označili ministerští kontroloři mj. rámcovou smlouvu nemocnice s Holte na organizování veřejných zakázek a poradenství se správou majetku ze srpna 2008, tedy z doby, kdy Homolce šéfoval nyní vazebně stíhaný Vladimír Dbalý. Ten byl v čele nemocnice od října 2006 do poloviny loňského roku, kdy byl obviněn kvůli předraženým nákupům zdravotnické techniky, ze kterých podle policie profitoval.

Chybějí doklady

Právě na základě dodatku k této smlouvě z konce téhož roku totiž měla firma Holte za paušální platbu 200 tisíc korun měsíčně zpracovávat interní audit, a to i přesto, že jeho zadávání externím firmám zákon zapovídá.

„Interní audity zpracované společností Holte jsou v rozporu se zaběhnutými standardy, průměrný rozsah auditů je 3,7 strany,“ konstatuje k tomu protokol z kontroly. V letech 2011 až 2012 přitom dceřiná firma nemocnice inkasovala za audity 3,6 miliónu korun, aniž by zpracovala jediný takový dokument.

„Společnost Holte pro Nemocnici na Homolce vypracovávala materiály s nulovou vypovídající hodnotou bez konkrétních vyhodnocení a ekonomických plánů,“ ohodnotila pak kontrola dodávky dalších poradenských a konzultačních služeb sjednaných na základě dodatku ke smlouvě pro nemocnici v období 2009 až 2012.

Homolka přitom měla na stejné věci své vlastní zaměstnance, ale i tak za zmíněné období vyplatila za další zbytečné služby firmě Holte 14 miliónů korun.

Další statisíce korun pak pravidelně odcházely na účty Holte za poskytování poradenství v oblasti investičních pobídek, což upravovaly další dodatky rámcové smlouvy. V roce 2009 za to byla stanovena cena 350 tisíc korun měsíčně a později byla částka snížena nejdříve na 200 tisíc na konci roku 2010 a nakonec na 150 tisíc o další rok později.

Celkově pak audit odhalil, že nemocnice vůbec nebyla schopná doložit jakékoli výstupy z činnosti společnosti Holte k platbám vyplývajícím z rámcové smlouvy ve výši 12,6 miliónu korun.

Auditoři také konstatovali, že některé práce byly vykonávány duplicitně a placeny několikanásobně. Jako příklad uvádí protokol další smlouvu o poskytování organizačních a poradenských služeb, která byla podepsána v květnu 2013 a která počítala s paušální odměnou 450 tisíc korun i přesto, že stejné činnosti jsou zahrnuty i ve zmíněné rámcové smlouvě a že je navíc provádějí zároveň i interní oddělení nemocnice.

Jen z této separátní smlouvy přitom bylo zaplaceno až do února loňského roku na účet Holte téměř 5,5 miliónu korun.

Nemocnice spolupracuje

Resort kvůli svým zjištěním podal na konci loňského roku trestní oznámení a celým systémem financí elitní nemocnice v době jejího vedení loni v červnu zatčeným Vladimírem Dbalým se v současné době na jeho základě zabývá protikorupční útvar policie.

„Ministerstvo policii vydalo všechny relevantní dokumenty vztahující se ke kontrole v Nemocnici Na Homolce,“ řekla k tomu Právu mluvčí úřadu Štěpánka Čechová s tím, že k jednotlivým závěrům auditu se s ohledem na probíhající šetření nebude ministerstvo vyjadřovat.

Nový ředitel nemocnice Ivan Oliva, který nastoupil do funkce loni v říjnu, kdy vystřídal Dbalého nástupce Michala Šetlíka, už kritizovanou rámcovou smlouvu s Holte zrušil. Potvrdila to mluvčí Homolky Martina Vápeníková s tím, že smlouva byla ukončena k datu 31. prosince.

A na likvidaci nové vedení nemocnice podle Vápeníkové připravuje i samotnou společnost Holte, která pro ni doposud zajišťovala celou ekonomickou správu. Spolu s dalšími dceřinými společnostmi, přes které z Homolky dlouhodobě odtékaly peníze, ji chce Oliva rušit postupně tak, aby nebyl narušen provoz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám