Hlavní obsah

Kde končí vyhozené vánoční stromky? I po svátcích mohou posloužit

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tradičně po šestém lednu a v dalších dnech začíná z českých domácností mizet vánoční výzdoba. Především se odstrojí stromeček, a tak jako každý rok se řeší, co s ním. Popeláři radí: nejjednodušší je odnést stromek k popelnicím. A kde stromky končí? Často v záhonech nebo v kamnech.

Svoz vánočních stromků od popelnicVideo: Novinky

 
Článek

Důležité je, aby lidé stromky neřezali a nevyhazovali do kontejnerů. Stačí, když je ponechají volně vedle popelnic. Na stromku by však neměly zůstat žádné ozdoby, háčky nebo elektrické svíčky. Poté se svezou do sběrných dvorů.

„Každá obec, každé město to má jinak, ale prosíme Pražany, aby odkládali stromky vedle popelnic či kontejnerů na směsný komunální odpad. Rozhodně stromeček nepatří do popelnice, je to čistě z kapacitních důvodů,“ řekl tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Svozem stromků jsou pověřeni zaměstnanci Pražských služeb, kteří jezdí svou danou trasu každý den. Svoz jim zabere zhruba pět hodin. Začínají brzy ráno a končí kolem dvanácté. Za jednu trasu svezou asi 50 stromků.

Pražané každoročně vyhodí až 300 tisíc vánočních stromků, s podobným číslem se počítá i letos.

Od Pražských služeb si stromky odkupují i další odběratelé, kteří je dál zpracovávají. Vyrábějí z nich například štěpku na topení, nebo se využívají na úpravu zeleně. Stromky, které obchodníci nestihli prodat, skončily v zoologických zahradách jako doplňkové krmivo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám