Hlavní obsah

Západ dělá chybu, když se snaží destabilizovat Rusko, tvrdí Klaus

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

USA a západní Evropa dělají chybu, když vsadili na kartu destabilizace Ruska v souvislosti s krizí na Ukrajině. Poškozuje to evropskou ekonomiku. Český exprezident Václav Klaus to řekl v neděli v pořadu Partie na televizi Prima. Současně ale odmítá, že by obhajoval ruského prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Prima

Exprezident Václav Klaus v nedělní debatě na televizi Prima

Článek

„Západ a Amerika a někteří naši revolucionáři jsou hloupí, když si myslí, že je v našem zájmu destabilizovat Rusko a vytvářet tam chaos. Stačí, že je destabilizovaná Ukrajina,“ řekl Klaus.

Současnou situaci považuje za největší geopolitický zlom po 25 letech a návrat ke studené válce. Ukrajinu Klaus označil za jednu z nejméně úspěšných postkomunistických zemí, kde nebyla provedena důsledná transformace, takže země nefunguje, HDP na hlavu je stejné jako před 25 lety a navíc je etnicky rozdělená.

„Dříve prestižní” institut

„Nemyslím, že Ukrajina bojuje s Ruskem, ale že jedna část Ukrajiny bojuje proti druhé. To  ale není v žádném případě obhajování Putina,“ řekl bývalý prezident. V názorech na Ukrajinu se podle vlastních slov shoduje s prezidentem Milošem Zemanem. Ten před časem uvedl, že situace je srovnatelná s občanskou válkou, která ve třicátých letech zuřila ve Španělsku.

Klaus nelituje, že s ním za jeho údajně prokremelské názory ukončil spolupráci prestižní americký think-tank Cato Institute. „Označil bych ho spíš za dříve prestižní,“ zlehčil jeho význam Klaus.

Zda jednání mezi Ruskem, Ukrajinou, Německem a Francií přinese příští týden průlom, si odhadovat netroufá, jednání ale vítá. „Vždy je lepší dialog, rozhovory, negociace, než samopaly a pušky, kam se situace bohužel vyvinula,“ řekl.

Zemanovi média víc odpouštějí

Přes shody v názorech na Ukrajinu si však Klaus postěžoval, že Zemanovi média odpouštějí více než jemu. Současný prezident má prý rovněž větší prostor v médiích, míní exprezident.

Vzápětí se jej ale zastal: „Hloupost pražské kavárny je nekonečná,“ okomentoval listopadové protesty proti Zemanovi s červenými kartami. V otázkách domácí politiky Klaus Zemana podpořil ještě v jeho snaze blokovat služební zákon, který označil za zabetonování dnešních struktur.

Naopak kritizoval vládu, která podle něj nepřináší naději a „vrací nás do komunismu“ stále větší regulací. Jako příklad uvedl zvyšování porodného či pohřebného. Za další chybu vlády také považuje zrušení zdravotních poplatků, na které si lidé podle něj již zvykli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám