Hlavní obsah

Pražský hrad čekají letos opravy za 140 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský hrad čekají letos opravy většího rozsahu za téměř 140 miliónů korun. Zrekonstruují se vnější fasády od Jeleního příkopu, Jízdárna a Ludvíkovo křídlo Starého královského paláce. Investovat se bude i do katedrály svatého Víta, informoval mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek. Pražský hrad je nejnavštěvovanější památkou v hlavním městě. Loni na Hrad zavítalo 1,7 miliónu lidí.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Pohled na Hradčany

Článek

Největší plánovanou investicí je oprava fasád Hradu od Slévárenského dvora po Jižní čestné křídlo. „Cílem projektu je restaurovat a opravit rozsáhlou část vnější fasády hradu - od Jeleního příkopu přes IV. a I. nádvoří až po jižní křídlo nad vstupem do jižních zahrad,” popsal mluvčí.

Fasády čeká odstranění nepůvodních nátěrů, opravy omítek a nový nátěr vápennými barvami. Opravené budou také truhlářské, zámečnické a klempířské prvky a repasovaná původní světla, takzvaná Plečnikova oka. Na většině křídel nového paláce bude vyměněná střešní krytina. Náklady správa Hradu odhaduje na 55,6 miliónu korun.

Opravy čekají také omítky Ludvíkova křídla Starého královského paláce. Za 20 miliónů korun se zrekonstruují fasády včetně prvků z kamene, cihel, omítky včetně oplechování a zámečnických prvků. Dokončená má letos být i přestavba Jízdárny na Pohořelci za 44 miliónů korun. Vzniknou v ní skladové prostory a depozitář pro umělecké sbírky Pražského hradu.

Největší hradní komplex světa

Investovat se letos bude i do katedrály svatého Víta. Na oplechování střech, opravy zasklení oken a rozet a vnitřní opravy kaplí je plánováno 17,8 miliónu korun. Ve vnitřních prostorách kaplí je nutné opravit spárování kamene, restaurovat nástěnné malby, náhrobky a oltáře a vyměnit poškozené kamenné prvky.

Podle Guinessovy knihy rekordů je Pražský hrad největším souvislým hradním komplexem na světě. Rozkládá se na ploše téměř 70 000 metrů čtverečních a je zapsán v Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Reklama

Výběr článků

Načítám