Hlavní obsah

TOP 09 by teď ve volbách pohořela, u voličů vede ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by je hnutí ANO se ziskem 30 procent hlasů. Sociální demokraté by získali 25 procent a umístili by se na druhém místě pomyslného žebříčku. Třetí místo by patřilo komunistům, získali by 13 procent. Vyplývá to z listopadového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM).

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Pro většinu stran se od říjnového průzkumu příliš nezměnilo, ale TOP 09 zaznamenala propad podílu voličů o čtvrtinu na 7,5 procenta. Strana se zatím stále drží na čtvrtém místě, ale oproti předchozímu průzkumu CVVM se o něj už dělí s lidovci, kteří by teď stejně jako v říjnu získali rovněž 7,5 procenta hlasů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Občanští demokraté by získali 6,5 procenta. Proti minulému průzkumu si polepšili o jeden procentní bod, v říjnu by získali od voličů 5,5 procenta.

Úsvit by se do Sněmovny nedostal

Z nynějších sněmovních stran by se již do dolní komory parlamentu nedostalo hnutí Úsvit. Volilo by ho pouze 2,5 procenta lidí, podobně jako již v několika předchozích průzkumech CVVM.

Ve srovnání s výsledky voleb z října 2013 už řada stran zaznamenala výrazné propady či posílení. Tehdy ještě sociální demokraté hnutí ANO těsně porazili se ziskem zhruba 20,5 procenta hlasů, kdežto ANO volilo 18,7 procenta lidí. Třetí byli stejně jako v současných průzkumech komunisté, tehdy však s mírně větším podílem 14,9 procenta.

Výrazný propad postihl TOP 09, která byla v loňských volbách čtvrtá se zhruba 12 procenty hlasů, nebo Úsvit, který před rokem volilo 6,9 procenta lidí. ODS ve volbách v roce 2013 získala 7,7 procenta hlasů a KDU-ČSL 6,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám