Hlavní obsah

Zemanovo ocenění Gorbaněvské bylo asi nepoctivé, míní její syn

– Praha • Aktualizováno

Pokud prezident Miloš Zeman nedokáže říct ani jedinou větu na obranu ruských politických vězňů, bylo jeho vyznamenání ruské disidentky Natalji Gorbaněvské zřejmě nepoctivé. Řekl to ve středu v Paříži syn Gorbaněvské Jaroslav.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jaroslav Gorbaněvskij na archivním snímku

Článek

Prezident poslal v minulých dnech synovi Gorbaněvské dopis. V něm se k otázce politických vězňů vyjádřil a požádal ho o informace o „případných politických vězních” v Rusku, reagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na obvinění Jaroslava Gorbaněvského.

Podle Ovčáčka prezident osobním dopisem zareagoval na jeho otevřený dopis.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Překladatelka a básnířka Gorbaněvská byla jednou z „osmi statečných", kteří 25. srpna 1968 protestovali na Rudém náměstí v Moskvě proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa. Zeman ji za to 28. října vyznamenal in memoriam medailí Za zásluhy I. stupně. [celá zpráva]

Už den po vyznamenání Gorbaněvské vyzval její syn Jaroslav českého prezidenta, aby apeloval na Rusko, aby propustilo politické vězně. Zeman se k jeho výzvě vyjádřil v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán 2. listopadu, v němž odsoudil existenci politických vězňů v jakékoli zemi včetně Ruska, ale zpochybnil, zda někteří vězni, kteří se v Rusku označují za politické, jsou opravdu politickými vězni.

Gorbaněvský: Neřekl prakticky nic

Jako příklad prezident uvedl věznění bývalého oligarchy Michaila Chodorkovského, který je podle něj spíše tunelář. „A jestli mně na Putinově režimu něco vadí, tak to, že zavřel jenom Chodorkovského, a nikoli další oligarchy," dodal.

Gorbaněvský k tomu poznamenal, že Zeman v odpovědi sice pronesl spoustu slov, ale na obranu politických vězňů v Rusku neřekl prakticky nic. „Jestliže nedokáže říci ani jedinou větu na obranu ruských politických vězňů, pak zřejmě, když posmrtně vyznamenával Natalji Gorbaněvskou, bylo to nepoctivé,” míní její syn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám