Hlavní obsah

Romovi, který bojuje proti drogám, hrozí jiní Romové likvidací

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rastislav Lučanský je Rom a jako nezávislý kandidoval v Brně za Moravany do komunálních voleb. Neuspěl, ale to ho nijak neodradilo. Z veřejného života se neztratil.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Rastislav Lučanský chce pomáhat Romům i ostatním sociálně slabým.

Článek

To, co kolem sebe ve vlastní komunitě vidí, mu není jedno, a tak se angažuje především v boji proti drogám. Chce pomáhat nejen Romům, ale i ostatním sociálně slabým. Kvůli tomu ho ale jeho vlastní etnikum označuje za rasistu, a dokonce je mu vyhrožováno likvidací.

„V komunálních volbách jsem získal 1688 hlasů. A i když jsem se zastupitelem nestal, nepovažuji to za porážku. Žádné iluze jsem si nedělal, ale podle mě to není zas tak málo lidí, kteří mě volili, protože mi věřili,“ řekl Lučanský.

Nejhorší situaci vidí u drogové závislosti. „Ta vede v Brně i v dalších větších městech, kde žije početnější populace Romů, už k takovým koncům, že se zcela vytrácejí dříve uznávané a praktikované principy klanových autorit,“ povzdechl si.

„I mezi sociálně slabými, a jak se říká obtížně přizpůsobivými, jsme si prostřednictvím našich vlastních starších dokázali dřív udržovat alespoň v některých oblastech respekt a svým způsobem i pořádek,“ dodal.

„Tato nedávno běžná hierarchie se však kvůli drogám zcela vytrácí. Množí se útoky uvnitř rodiny, kdy narkomani napadají své blízké, a to vše jsou věci, které byly dřív opravdu dost ojedinělé. Některé z těchto případů vyšetřuje policie či soudy,“ vysvětlil romský podnikatel, který má vlastní autobazar.

Sami si nepomohou

Lučanský působí i jako předseda Občanského sdružení EU – Sdružení LR, což podle jeho vysvětlení znamená Sdružení pro lidský rozum. Vyvíjí aktivity, které mají do boje s drogovou závislostí zapojit i státní instituce.

Už má za sebou některá předběžná jednání na Úřadu vlády se členy vládní rady, která se zabývá romskými menšinami a sociálně vyloučenými lokalitami. Ze stejného důvodu se chce co nejdřív sejít i s představiteli Jihomoravského kraje.

„Na toto téma hodláme jednat i s novým brněnským primátorem. Úplně sami si totiž pomoci nedokážeme. Další cestou je výchova romské mládeže, kde to však taky úplně bez pomoci města a státu nejde, ale zde už ji tolik snad potřebovat nebudeme,“ sdělil Lučanský.

Chce požádat o vyšší i represivní dohled

V rukávu má už i konkrétní návrhy: právě kvůli stále se rozmáhajícímu užívání drog mezi Romy chce požádat o vyšší i represivní dohled v nejrizikovějších lokalitách v Brně, jako jsou čtvrti Cejl a Husovice a další, kterým se hanlivě přezdívá Bronx, ale i v dalších městech kraje, kde jsou větší komunity Romů, například v Břeclavi.

„Bohužel jsem někdy za takové snahy vlastními lidmi označován za rasistu, což je úplná hloupost. A už mi dokonce vyhrožovali, že mi zapálí autobazar a zlikvidují mě. Ale i to je myslím důsledek cesty, která, pokud se něco zásadně nezačne měnit, je pro Romy cestou do pekel,“ zakončil Rom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám