Hlavní obsah

Zachránce židovských dětí Winton přijede do Prahy pro Řád bílého lva

Lipsko/Praha

Zachránce stovek židovských dětí Nicholas Winton přijede na konci října do Prahy, kde převezme nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva. Na oslavách pádu komunismu v Lipsku to ve čtvrtek potvrdil prezident Miloš Zeman. Wintonovi řád předá 28. října u příležitosti státního svátku.

Foto: Kateřina Farná

Sir Nicholas Winton

Článek

„Vím, že sir Winton se těší do Prahy, a já se těším na něj,” řekl Zeman. Že by Winton rád do Prahy dorazil, informovala média již v minulosti, podmínkou ale je jeho dobré zdraví.

Zeman Wintona pozval před několika měsíci, Winton na konci září při oslavě svých 105. narozenin řekl, že pokud bude moci, přijede.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zachránil sedm stovek dětí, o obdiv nestál

Skromný Brit zorganizoval před vypuknutím druhé světové války převoz 669 československých židovských dětí z tehdejšího nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie. První vlak s dětmi odjel v květnu 1939. Vlak, který měl odjet z Prahy 1. září 1939 s dalšími 250 dětmi, již nacisté vypravit zakázali. O Wintonových zásluhách veřejnost dlouho nevěděla. Pomohla je zveřejnit historička holokaustu Elisabeth Maxwellová. Do povědomí veřejnosti se Winton dostal dokumentem BBC z roku 1988.

Winton byl oceněn řadou britských i českých vyznamenání. Byl povýšen do šlechtického stavu, v roce 1998 mu tehdejší prezident Václav Havel udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka a v roce 2010 dostal od bývalého britského premiéra Gordona Browna medaili Hrdina holokaustu.

Seznam lidí, kteří obdrží ocenění při příležitosti oslav vzniku samostatného Československa, Pražský hrad tradičně s předstihem nezveřejňuje. Již s předstihem ale Zeman oznámil, že ocení pětici vojáků, kteří v červenci padli v Afghánistánu. Nejvyšší české vyznamenání dostane také in memoriam ruská disidentka Natalja Gorbaněvská.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám