Hlavní obsah

Vládní poslanci nemají předkládat vlastní zákony, prosadili v koalici lidovci

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pokud bude chtít v budoucnu některý z poslanců vládních stran předložit návrh zákona, neměl by jednat jako sólista, ale učinit tak prostřednictvím vládní iniciativy. Právě opačné jednání rozčililo lidovce, kteří nadnesli téma na pondělním jednání koaliční rady.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Jan Bartošek (KDU-ČSL), Roman Sklenák (ČSSD) a Jaroslav Faltýnek (ANO) po jednání koaliční rady.

Článek

Lidovcům se nelíbilo, že někteří poslanci koaličních stran předkládají samostatné návrhy zákonů. Vadilo jim, že to, že se na těchto návrzích mnohdy koalice neshodla, nebo se naopak již dávno pracovalo na jiném, vládním návrhu téhož. Tak tomu bylo například v případě návrhu zákona, který by měl zakázat kouření v restauracích.

Koaliční rada se proto v pondělí dohodla, že by poslanci napříště měli své návrhy napřed komunikovat s vládou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Řekli jsme, že chceme, aby návrhy zákonů šly jako vládní. Chceme, aby byl zachován legislativní proces a umenšovaly se aktivity poslanců, čemuž samozřejmě nelze zabránit, na druhou stranu je třeba říct, že chceme, aby návrhy zákonů byly vládní a prošly celým legislativním procesem,“ poznamenal na tiskové konferenci místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Poslanci však mají ústavou danou zákonodárnou iniciativu a předkládání návrhů jim fakticky zakázat nelze.

„Samozřejmě nemáme ambici omezovat jednotlivé poslance a poslankyně v tom, aby vyvíjeli to, na co mají ostatně ústavní právo, a to je legislativní činnost. Na druhé straně, pokud se jedná o vládní návrh, tak projde připomínkovým řízením a ten legislativní proces je z formálního postupu dokonalejší,“ dodal šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Reklama

Výběr článků

Načítám