Hlavní obsah

Zrušte ČSSD, žádají její vyloučení členové

Právo, Novinky, Pavel Karban, val
Ostrava

Zrušit ČSSD požaduje skupina osmi, dnes již většinou bývalých sociálních demokratů z Ostravy. Žádost o pozastavení činnosti sociální demokracie měla směřovat na Úřad Vlády ČR a prezidentskou kancelář. Podle informací Práva jsou důvodem žádosti údajné nedemokratické postupy v ČSSD a nedodržování stranických stanov. Kolik lidí o zrušení největší levicové strany usiluje, není jasné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka spolu se šéfem poslaneckého klubu Romanem Sklenákem (vlevo) a jeho prvním místopředsedou Janem Hamáčkem

Článek

Podpis pod žádost ale například připojili Radim Lauko a Richard Bednařík z Ostravy (oba byli před časem z ČSSD vyloučeni), bývalí ostravští sociální demokraté Filip Lahoda a Nela Lisková, která je nyní kandidátkou na primátora Ostravy za LEV 21, či sociální demokrat Jiří Maléř. Dalšími signatáři žádosti by podle zdroje Práva měli být David Baďura, Antonín Pavlásek a Kateřina Kadlčíková.

Všichni aktéři však informace o žádosti tají. „Zítra má vyjít oficiální tisková zpráva,“ naznačil Maléř, který existenci žádosti potvrdil. „Šla na úřad vlády a k rukám prezidenta tak, jak to má být,“ dodal s tím, že ji podepsalo několik lidí, kteří v žádosti popsali problémy současné ČSSD.

Také Lauko uvedl, že o žádosti ví. „Připojil jsem se. Jestli je podaná, respektive kdo to přesně podal a kdy, nevím,“ mlžil. Na úterý a tiskovou konferenci odkázali Bednařík i Lisková.

Předvolební boj, tvrdí krajský šéf  ČSSD

Předseda ostravské ČSSD a poslanec Adam Rykala má za to, že žádost je reakcí na preference sociální demokracie v moravskoslezské metropoli před komunálními volbami. „Mám pocit, že se jich zalekli, a jde také o snahu hazardní lobby nás před volbami poškodit,“ míní.

Spojení s hazardem vidí zejména přes Lahodu, Liskovou a Lauka. Lahoda je totiž synem Oldřicha Lahody, podnikajícího v hazardu, který kandiduje na starostu Ostravy-Jihu a jako dvojka na ostravský magistrát za LEV 21. Lisková je lídrem stejné kandidátky. „Lauko přede dvěma lety navrhoval celoplošný zákaz hazardu v Ostravě, a dnes je proti němu. Dokládá to hlasování minulou středu na zastupitelstvu, kdy pro zákaz hazardu v Ostravě ruku nezvedl,“ popsal Rykala.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že podnět byl adresován vládě ČR a jejím členům. „Pan prezident jej obdržel pouze na vědomí – věc je plně v gesci vlády ČR,“ dodal Ovčáček.

Sobotka: Jde o hazard

Premiér Bohuslav Sobotka sdílí názor Adama Rykaly. Právě na základě informací, jež si šéf ČSSD zjišťoval u svých ostravských kolegů, se domnívá, že v pozadí podané žádosti je hazardní lobby.

„Ostravští kolegové mě informovali o tom, že ostravská sociální demokracie velmi intenzivně usiluje o zákaz hazardu na celém území Ostravy. Naposledy ten návrh neprošel o jeden jediný hlas na zasedání ostravského magistrátu a sociální demokracie jasně řekla, že pokud v Ostravě vyhraje volby, tak prosadí plošný zákaz hazardu v celé Ostravě,“ řekl Sobotka na dotaz Novinek.

„Kolegové v Ostravě se domnívají, že tlak a útoky na sociální demokraty pramení právě z obavy z toho, že v celé Ostravě bude zakázán hazard, dají se dosledovat i určité personální linky, které vedou k lidem, kteří z provozování hazardu mají profit,“ dodal.

Snaha o zviditelnění

Předseda poslaneckého klubu strany Roman Sklenák spojuje iniciativu se snahou zviditelnit se před volbami. „Myslím si, že je to jednoznačně snaha o zviditelnění těch, kteří tu žádost podali před volbami,“ řekl Novinkám.

Podle něj je prokazatelné, že v ČSSD nevládne nedemokratičnost. „Máme řády na přípravu voleb, personální nominace probíhají tajnou volbou, kdy se začíná na úrovni místních organizací, máme kontrolní mechanismy k případnému pochybení,“ vypočítal. „Jednoznačně to spojuji s blížícími se volbami,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám