Hlavní obsah

Poslanci vrátili služební zákon, schůze trvala půl hodiny

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci na svém středečním jednání souhlasili s odesláním návrhu zákona o státní službě do druhého čtení, aby v něm mohli udělat změny, na kterých se po sérii jednání dohodly koalice s opozicí. Středeční schůze netrvala ani půl hodiny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka na jednání Sněmovny o služebním zákonu

Článek

Pro návrh vrátit zákon hlasovalo 151 ze 154 přihlášených poslanců, proti nebyl nikdo. Návrh byl postoupen ústavně-právnímu výboru a výboru pro veřejnou správu. Sněmovna se k němu ve druhém čtení vrátí v úterý, podle premiéra Bohuslava Sobotky by závěrečné schvalování mělo proběhnout 10. září.

Za každou stranu na plénu vystoupil jeden představitel. I tak ale samotná schůze trvala asi 27 minut, poté byla přerušena.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Některé strany budou chtít během druhého čtení přednést další pozměňovací návrhy, v zásadě by ale neměl být problém se schválením. Znění kritizují jen hnutí Úsvit a komunisté.

Zemanovo veto účinnost neoddálí

Premiér Bohuslav Sobotka na plénu uvedl, že „nežijeme v ideálním světě“, a proto koalice v některých bodech ustoupila opozici a přijala její návrhy. Ocenil však, že došlo ke všestrannému kompromisu, zejména proto, že jde podle něj o „nejzásadnější změnu ve státní správě od vzniku České republiky“.

Premiér se neobává, že by případné veto prezidenta, jenž chce tohoto institutu využít, protože se mu v zákoně nelíbí funkce politických náměstků, oddálilo účinnost zákona, stanovenou na 1. leden příštího roku. Předpokládá, že Senát se bude návrhem zabývat na přelomu září a října, takže by podle něj Sněmovna mohla i po prezidentském vetu návrh znovu odsouhlasit do konce roku.

„Domnívám se, že 10. září by Poslanecká sněmovna mohla konečně schválit novelu zákona o státní službě, a zákon o státní službě tak bude moci být účinný od 1. ledna příštího roku,“ řekl Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám