Hlavní obsah

Mimořádný kongres ODS se sejde u Bakaly, členové to zaplatí

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádný a mobilizační kongres ODS, který se uskuteční 5. září v Praze, se odehraje v novém multifunkčním prostoru Forum Karlín. Ten patří miliardáři Zdeňku Bakalovi a nedávno v něm vystupovala například světoznámá skupina Pet Shop Boys.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

A v září se karlínské Forum chystá pojmout co nejvíc členů ODS: strana totiž, na rozdíl od minulých kongresů, pozvala všechny členy. Těch je momentálně podle údajů na webu ODS 17 984, prostor pojme maximálně 3000 lidí.

„Přihlásit se může každý člen ODS. Program kongresu teprve dotváříme, bude ale soustředěn na představení programových priorit a zaměřen na komunální a senátní volby,“ uvedl pro Právo předseda Petr Fiala.

Náklady zaplatí sami členové: účastnický poplatek bude 1000 korun, s možností navýšit jej dobrovolně. Podle mluvčí ODS Jany Havelkové si strana prostor pronajala za 200 tisíc korun. „Kongres je koncipován jako velmi úsporný. Nájem je standardní,“ dodal k tomu Fiala. Že se ODS sejde v prostorách patřících Zdeňku Bakalovi, který sice ODS sponzoroval před volbami v roce 2010, ale od té doby byl se stranou spíše na válečné stezce, Fialovi nevadí.

„Neuvažovali jsme o tom, komu to patří. Pronajali jsme si vhodný sál, který odpovídá kapacitou i prostředím, ve kterém řádně zaplatíme nájem,“ řekl Fiala.

Novinky v programu

Předseda ODS naznačil, že strana chce před volbami přijít s novými programovými tezemi, konkrétní ale nebyl. „Okolo programových priorit se nyní vede vnitřní debata, koncipujeme tu diskusi šířeji. Expertní tým pod mým vedením připravil základní koncepce a jejich definitivní verzi představíme na kongresu,“ uvedl Fiala.

Podle zdroje z ODS nečeká delegáty kongresu žádná programová revoluce, spíše oprášení starých myšlenek. „Budou tam věci, které jsme měli v programu třeba už před sedmi lety, ale kvůli ústupkům v koalici jsme se na ně vykašlali. Určitě tam zase bude jednotná patnáctiprocentní DPH a jednotná daň pro fyzické osoby. Jak říkal Václav Klaus, bude to taková obhajoba zapomenutých myšlenek,“ řekl Právu zdroj.

A jeho slova potvrzuje i Fiala: „Nechci připravovat nový program, máme spoustu dobrých programových dokumentů. Teze by měly obsahovat to, co ODS v poslední době chybělo: jasné, srozumitelné, konkrétní pozice v jednotlivých politikách.“

Hosté nebudou

Zmíněný exprezident Klaus a další bývalí předsedové Mirek Topolánek a Petr Nečas zřejmě na mimořádném kongresu opět nepromluví. „Speciální vystupování hostů nepředpokládám,“ řekl Fiala. Expředsedové nedostali pozvánku ani na lednový kongres, na kterém se volilo současné vedení: zdecimovaná strana měla tehdy obavy z jejich případných kritických projevů.

Volby do jedné třetiny Senátu se uskuteční společně s komunálními volbami v pátek 10. a v sobotu 11. října. ODS v nich bude obhajovat tři senátní mandáty. V uplynulých komunálních volbách získala ODS 5181 zastupitelů, tedy nejvíc ze všech politických stran.

ODS se v těchto dnech stěhuje z Polygon House na Pankráci do nové budovy v centru Prahy v Truhlářské ulici, nedaleko pražského Palladia. „Konečně se stěhujeme z Titaniku,“ komentoval to předseda pražské organizace Filip Humplík. Nájem, který přesahoval 400 tisíc měsíčně, by měl být nyní zhruba poloviční.

Reklama

Výběr článků

Načítám