Hlavní obsah

Velvyslanec v Německu Jindrák se stane Zaorálkovým náměstkem

Český velvyslanec v Německu Rudolf Jindrák bude od 25. srpna coby náměstek působit na ministerstvu zahraničí. Podle Davida Frouse z tiskového odboru resortu bude mít na starosti aktuální politické otázky. Jindrákův nástupce na ambasádě v Berlíně zatím není znám.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Velvyslanec ČR v Německu Rudolf Jindrák se stane náměstkem ministra zahraničí

Článek

Padesátiletý kariérní diplomat je velvyslancem v Německu od roku 2006 a je tak v současnosti nejdéle sloužícím českým ambasadorem ve světě. Před odchodem do Berlína působil dva roky jako velvyslanec v Rakousku a v minulosti byl ve stejné funkci také v Maďarsku.

Zkušenosti má i s pozicí náměstka na ministerstvu zahraničí, kterou zastával v letech 2001 až 2004. V tisku se o něm spekulovalo, že by měl nastoupit na nově vznikající pozici státního tajemníka na ministerstvu. Zda se jím po vstupu nového služebního zákona v účinnost stane, nechtěl Frous komentovat.

"Mohu pouze potvrdit, že 25. srpna bude jmenován náměstkem pro aktuální politické otázky," řekl ČTK Frous. "Takového náměstka už jsme měli v minulosti několikrát. Tímhle personálním nástupem se tak k tomuhle modelu vracíme," dodal Frous.

Do Berlína by mohl zamířit exministr Podivínský 

Podle neoficiálních informací by se Jindrákovým nástupcem v Berlíně měl stát bývalý ministr životního prostředí v úřednické vládě Jiřího Rusnoka Tomáš Podivínský z KDU-ČSL. Podle Frouse ale nástup nového ambasadora ještě nějakou dobu potrvá. Odmítl přitom potvrdit, že jím bude skutečně Podivínský, který byl v minulosti generálním konzulem v Drážďanech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Jan Podivínský.

Podle informací ČTK velvyslanectví v Německu dočasně povede dosavadní Jindrákova zástupkyně Eva Dvořáková.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) má v současnosti tři náměstky. K prvnímu náměstkovi Petru Drulákovi a Martinu Tlapovi, který má na starosti mimoevropské země a ekonomickou diplomacii, od srpna přibyl Lukáš Kaucký, který řídí právní a konzulární záležitosti. V souvislosti s nástupem tohoto dvaatřicetiletého sociálního demokrata se v tisku spekulovalo, že jej na ministerstvo prosadil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), aby pomohl na úřadu "udělat pořádek". Sobotka to ale popřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám