Hlavní obsah

Vědecké instituce přišly za Babišem žádat o peníze, jisté je nemají

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zástupci Technologické agentury (TAČR), Grantové agentury (GAČR) a Akademie věd (AVČR) přišli ve středu lobbovat za ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) za vyšší rozpočet pro své instituce. Zatím ale odešli s nepořízenou. Definitivní slovo totiž padne, až se Babiš setká s ministrem pro vědu, výzkum a inovace Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš na schůzi Sněmovny

Článek

Zástupci institucí přišli žádat celkem o navýšení o zhruba jednu a půl miliardy korun. 700 miliónů chce TAČR, 300 miliónů GAČR a 450 miliónů AVČR.

Předsedkyni TAČR Rut Bízkovou, místopředsedu GAČR Ivana Netuku a předsedu AVČR Jiřího Drahoše si Babiš vyslechl, ale nesdělil jim, zda jejich požadavkům vyhoví.

„Apeloval jsem, aby pokud možno rozpočet Akademie věd navýšili na příští rok. Pan ministr uzavřel celou debatu, která byla poměrně dlouhá, tím, že bude mluvit ještě s panem vicepremiérem pro vědu a výzkum, panem Bělobrádkem, a že teprve potom kapitolu vědu, výzkum a inovace uzavře,“ řekl po jednání s ministrem financí Drahoš.

Požadavky označil Babiš za oprávněné

Babiš po jednání připomněl, že už v červnu kývnul Bělobrádkovi na navýšení rozpočtu pro vědu a výzkum o 900 miliónů. „Bohužel jednotlivé agentury jsou trochu nekoordinované a přišly se svými požadavky. Takže jsme si je vyslechli, ale rozhodnutí je na panu místopředsedovi vlády Bělobrádkovi,“ uvedl.

Připustil ale, že by se vědecké instituce mohly dočkat i zbytku požadovaných peněz na aplikovaný výzkum. Jejich nároky označil za oprávněné, napřed ale podle něj musí také proběhnout revize vědeckých center, aby se zjistilo, zda fungují, jak mají, a zda jejich provoz nebude stát víc, než vláda čekala. „Pak by se to zohlednilo,“ řekl Babiš, který se chce s Bělobrádkem nad tímto tématem sejít počátkem září.

Babiš už několik dní na svém úřadě jedná s jednotlivými ministry o rozpočtech resortů. V úterý prohlásil, že počítá s celkovým navýšením o 16 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám