Hlavní obsah

Šerpové vyšlápli Sněžku i s vozíčkáři na zádech

– Pec pod Sněžkou
Právo, Vladislav Prouza

Pohled na Krkonoše z lidských zad zažila v neděli trojice vozíčkářů. Dvojice mužů a žena vysocí necelý jeden metr mohla cestou z Pece pod Sněžkou na nejvyšší českou horu sledovat horskou scenérii z pozice lidských obrů.

Vozíčkáři se díky dobrovolníkům dostali na SněžkuVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Vozíčkáře vynesli na speciálně upravených krosnách nahoru tři možná dvoumetroví muži. Počin nemající v Krkonoších obdoby minimálně představuje nejvyšší počet zdravotně handicapovaných lidí dopravených podobným způsobem najednou na Sněžku.

Honba za rekordem ale nebyla motivací cesty. „Praktický význam to ani moc nemá. Krosnu upravenou pro nošení lidí, lze sice po technické stránce využít, nicméně asi málokdo by ve speciální krosně někoho takto někam vynesl. Alespoň jsme těm lidem udělali radost z něčeho opravdu výjimečného, a o to šlo,“ prohlásil po dvou hodinách a sedmi minutách takřka nepřetržitého výstupu šerpa Milan Marhan, přezdívaný pasažérem Jakubem Ševčíkem dobrým koněm, jenž Jakuba loni spolehlivě vynesl na skoro dvouapůltisícový vrchol tatranských Rysů.

Přivítal je potlesk 

„Tam jsem se místy bál. Zvlášť na úzkém chodníku podél skály lemované řetězem,“ vzpomíná Jakub. Krkonoše pro Jakuba po tatranských zkušenostech představovaly procházku růžovým sadem. „Bylo to nádherné. Rysy byly sice zajímavější, divočejší, jde přece jen o větší, hrozivější hory. Krkonoše byly přátelštější a možná o to víc jsem si jich užíval,“ srovnává Jakub.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Vozíčkáři na Sněžce

Trojice příležitostných šerpů s vozíčkáři na zádech sklidila na vrcholu Sněžky spontánní potlesk. „Podobnou akci jsme provedli několikrát, ale nikde nás takto neocenili. Motivovalo nás to v tom pokračovat a pomoci takto odstraňovat bariéry mezi postiženými lidmi a většinovou populací,“ shodli se šerpové.

„Potkat podobného člověka na vrcholu Sněžky, je něco úplně jiného, než ho míjet na vozíku někde v centru města,“ podotkli.

Sněžka stále více představuje Mekku nejen turistických výstupů. Střechu Čech začaly využívat humanitární organizace s cílem upozornit veřejnost na handicapované jedince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám