Hlavní obsah

Letecké záběry Žižkovské věže

Novinky, km, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Žižkovský televizní vysílač je hlavní dominantou Prahy a se svou výškou 216 metrů je zároveň nejvyšší stavbou hlavního města. Za dobrého počasí je z ní vidět až 100 kilometrů daleko. Podívejte se na nepřehlédnutelnou věž z ptačí perspektivy.

Žižkovská věž Video: Novinky

 
Článek

Věž stojí na rozhraní Žižkova a Vinohrad. Objekt připomínající raketu připravenou ke startu navrhl v roce 1984 architekt Václav Aulický za spolupráce s inženýry Jiřím Kozákem a Alexem Bémem. Se stavbou se začalo v roce 1985, dokončená byla roku 1992. Kromě své telekomunikační funkce, je také nejvyšší vyhlídkovou plošinou v České republice. Vyhlídka je umístěna ve výšce 93 metrů.

Půdorysně stavba vychází z trojúhelníku, v jehož rozích vyrůstají ocelové sloupy. Zatímco dva z nich dosahují do výšky 134 metrů, hlavní tubus přechází do anténního nástavce sahajícího až do výšky 216 metrů. Konstrukci tubusů věže tvoří dvojitá ocelová stěna, vyplněná betonem. Ve své době šlo o unikátní technologii, kterou si autoři nechali patentovat.

Na věži je umístěno deset soch miminek od sochaře Davida Černého. V nebeských výškách se mohou zájemci nejen kochat výhledem, ale také najíst v restauraci, která je ve výšce 66 metrů. Na věži bylo vybudováno také luxusní ubytování.

Vysílač je poměrně kontroverzní stavbou. Přestože někteří berou jeho vzhled za povedený, jiní ho řadí mezi nejošklivější stavby světa.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám