Hlavní obsah

Mladí talenti mají smůlu, peníze dostali na fotbálek starší pánové

Právo, Patrik Biskup

Čtrnáctiletý thaiboxer Daniel Zdeněk z Rokycan a o pět let starší lukostřelkyně Jana Cimická z Horní Břízy mají jedno společné. Patří mezi nejtalentovanější mladé sportovce v regionu. Jelikož oba čeští reprezentanti vynikají v individuálních disciplínách, které nejsou pro sponzory atraktivní, a většinu nákladů tak musí platit rodiče, spoléhali na podporu Plzeňského kraje. Jenže se šeredně spletli.

Foto: Archiv

Lukostřelkyně Jana Cimická

Článek

Krajští radní přede dvěma týdny smetli ze stolu jejich žádost o příspěvek na úhradu startovného na vrcholném klání sezóny. Dana čeká v září mistrovství Evropy v Polsku a Jana má jet už příští měsíc na světový šampionát v Záhřebu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Desítky tisíc korun z fondu hejtmana, který je určen pro podobné mimořádné případy, radní raději přiklepli na fotbálek starých pánů nebo podpořili sportovní akci pořádanou komerční firmou, která ročně vykazuje desetimiliónové tržby.

Sliby politiků

„Pořád od politiků slyšíme, jak je zapotřebí podporovat nadějné mladé sportovce. A tady máme výsledek. Fakt mě to naštvalo,“ říká rozmrzele Cimické trenér Jan Šípek. Podle něho se Jana nominovala na šampionát v květnu, kdy už byly klasické dotační tituly pro sportovce uzavřené. „Tak jí poradili, že za této situace může požádat o dotaci právě z fondu hejtmana,“ pokračoval.

Foto: Archiv

Lukostřelkyně Jana Cimická

Z luku začala Cimická střílet teprve před pěti lety a už si vybojovala místo v nároďáku, což se některým sportovcům nepovede za celý život.

„Maká, obětuje tomu i svůj soukromý život. U ní je perspektiva pro olympijské hry v Tokiu v roce 2020,“ upozornil Šípek. Poukázal i na to, že jeho svěřenkyně žije od dětství jen s matkou.

Na velké výdaje rodina nemá

„Ta celou tu její sportovní přípravu musí spolufinancovat. Není to jednoduché,“ povzdechl si trenér. Nejvíce ho mrzí to, že kraj kohoutek uzavřel úplně. „Kdyby dali aspoň symbolicky nějakou korunu, tak si můžeme říci, hele, o té holce vědí, je to dobré gesto.

Vždyť je to investice, která se kraji v případě Janina úspěchu v budoucnosti, o kterém nepochybuji, mnohonásobně vrátí,“ uzavřel Šípek s tím, že Janě přispělo na účast na MS město Horní Bříza částkou 5000 korun.

Daniel Zdeněk je zase jiný příběh. Jako sedmiletý klučina se dal na thajský box, aby se ubránil ve škole spolužákům, kteří ho šikanovali. Letos v květnu přivezl z mistrovství světa v malajsijském Langkawi bronzovou medaili. Obrovský úspěch člena sportovního klubu thajského boxu a kickboxu Ťik Ťak v Rokycanech ale zastínila velmi nepříjemná událost.

Překonal těžkou nemoc

„Krátce po návratu zkolaboval v důsledku infekčního zánětu mozkových blan a lékaři ho doslova sebrali hrobníkovi z lopaty. Teď už je v pohodě a dohání tréninkové manko, aby byl připravený na zářijový evropský šampionát,“ říká Danielův otec. Když se dozvěděl, že kraj synovi na cestu do Polska nic nepřispěje, bylo mu z toho smutno.

Foto: Archiv

Thaiboxer Daniel Zdeněk

„Poslední výlet do Malajsie nás stál téměř 50 tisíc korun. Teď je jenom startovné v Polsku 20 tisíc korun. To už sakra zasahuje do rodinného rozpočtu,“ uvedl Zdeněk starší.

Vysvětlení nedal

Podle náměstka hejtmana pro školství, mládež a sport Jiřího Stručka (ČSSD) by měl fond hejtmana hlavně sloužit pro ty, kteří se svými žádostmi nespadají tematicky do žádných vyhlášených dotačních titulů. „Tudíž má široké spektrum podporovaných činností,“ sdělil.

Na přímou otázku, podle jakého klíče radní schvalují žádosti o dotace z fondu hejtmana, náměstek nereagoval. Podle něho Plzeňský kraj vyhlašuje každoročně řadu dotačních titulů i v oblasti sportu. „Tam by se mohli oba mladí sportovci ucházet o finanční prostředky,“ dodal Struček.

Reklama

Výběr článků

Načítám