Hlavní obsah

Bavorsko letos otevře v Praze své zastoupení

– Praha

Bavorsko ještě tento rok v Praze otevře své zastoupení. Na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou to oznámil bavorský ministerský předseda Horst Seehofer. Podle Sobotky pomůže bavorské zastoupení posílit vztahy mezi oběma sousedními zeměmi, které byly dlouhá léta napjaté kvůli rozdílným pohledům na minulost, a zlepší spolupráci institucí z obou stran hranice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda bavorské vlády Horst Seehofer s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) v Praze

Článek

Mnichov tak naváže na Sasko, druhou německou spolkovou zemi sousedící s Českem, které svou kancelář v Praze již před časem otevřelo. "Bude to ještě tento rok," prohlásil Seehofer. Budova budoucího bavorského zastoupení podle něho potřebuje ještě rekonstrukci, a proto zatím nemůže říct bližší termín.

Bavorská ministryně pro evropské záležitosti Beate Merková sdělila, že zastoupení největší německé spolkové země bude poblíž Staroměstského náměstí v centru metropole.

Otevření se mají zúčastnit oba premiéři. "Zlepší to naše vzájemné vztahy zejména v praktické, každodenní rovině a posílí to sousedské vazby, které chce česká vláda velmi intenzivně rozvíjet," přivítal Sobotka záměr Mnichova otevřít v Česku svou kancelář.

"Pomůže také při koordinaci spolupráce jednotlivých veřejných institucí, ale pevně věřím, že to může být i platforma, na které se mohou setkávat i privátní firmy," dodal český premiér.

Zlepšit vlakové spojení

Česko a Bavorsko u příležitosti Seehoferovy návštěvy ve čtvrtek podepsaly deklaraci o posílení spolupráce v oblasti školství, vědy a výzkumu. Oba premiéři spolu mluvili také o potřebě zlepšit vlakové spojení mezi Prahou, Mnichovem a Norimberkem, o boji proti organizovanému zločinu zejména ve výrobě a pašování drog nebo o záměru obou zemí uspořádat v letech 2016 až 2017 společnou zemskou výstavu, která připomene mnohasetleté soužití Čechů a Bavorů v regionu.

V otázce rozdílného pohledu na poválečné dějiny a vysídlení sudetských Němců, kvůli němuž byly politické vztahy mezi Prahou a Mnichovem po desetiletí zamrzlé, Sobotka jako minulé české vlády odkázal jen na česko-německou deklaraci z roku 1997.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám