Hlavní obsah

Svobodní navrhují lidové veto a zrušení poplatků za psy

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kandidáty do pražského zastupitelstva v komunálních volbách ve středu představila Strana svobodných občanů. Jedničkou kandidátky bude bývalý poradce exprezidenta Václava Klause Jiří Payne, který už za Svobodné kandidoval neúspěšně do Senátu před dvěma lety.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda strany Petr Mach a místopředseda Jiří Payne

Článek

Svobodní chtějí Pražany nalákat především na „lidové veto“, které se podle Paynea dlouhodobě praktikuje ve Švýcarsku.

„Lidové veto znamená, že když politici něco rozhodnou, tak veřejnost má možnost se nad tím znovu zamyslet a případně to jejich rozhodnutí pozastavit či zrušit, pokud s ním nesouhlasí,“ vysvětloval Payne. Podle něj by se mohlo konat například jednou za pět let.

„Navrhujeme ho doplnit o takový prvek, že když se stane, že např. pražské zastupitelstvo rozhodne proti vůli většiny obyvatel Prahy, tak by dle našeho návrhu došlo automaticky k rozpuštění zastupitelstva a vyhlásí se nové volby. Protože ti politici selhali,“ řekl Payne. Tlak na zastupitele, kteří budou vědět, že jim skončí mandát, pokud udělají něco špatně, je podle něj přesně to, co česká společnost potřebuje.

Je jedno, kdo chodník znečistil, poplatky za psa jsou diskriminační

Svobodní dále navrhují zrušit poplatky za psy. Místopředseda pražské organizace Pavel Pešan, který také kandiduje, uvedl, že takový poplatek je nespravedlivou sankci občanů za vlastnictví psa.

„Obec je povinna udržovat čisté prostranství bez ohledu na to, kdo je znečistil. Není důvod, aby část občanů byla znevýhodněna poplatkem za psa,“ řekl Pešan.

Strana, která uspěla v evropských volbách a poslala svého předsedu Petra Macha do Bruselu, chce rovněž umožnit konkurenci v městské hromadné dopravě.

„V praxi to znamená, že soukromí dopravci budou moci využívat zastávky MHD. Ti by tak mohli konkurovat Pražskému dopravnímu podniku,“ řekl další kandidát do zastupitelstva a expert Svobodných na dopravu, Damir Špoljarič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám