Hlavní obsah

Dryml za urážku jemenského lékaře zaplatil pokutu, chce si stěžovat u ÚS

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchlabí

Senátor a ředitel Česko-německé Horské nemocnice ve Vrchlabí Vladimír Dryml (nezařazený) za výrok s rasovým podtextem na adresu jemenského leteckého záchranáře zaplatil dvacetitisícovou pokutu. Drymla pokutoval mandátní a imunitní výbor Senátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dryml

Článek

Senát podle Drymla předvedl ukázkový příklad pozitivní diskriminace, což v Česku představuje jednu z příčin nenávisti proti cizincům. „Bylo dovršeno zcela absurdní rozhodnutí Senátu ČR, abych zaplatil finanční pokutu za výrok 'Vrať se, odkud jsi přišel, pokud nechceš dodržovat české zákony', který jsem pronesl jako ředitel vrchlabské nemocnice, když došlo ze strany jemenského lékaře k hrubému porušení bezpečnostních předpisů v prostorách zdravotnického zařízení“, okomentoval verdikt.

Dryml je odhodlán hnát celou záležitost po neúspěchu v Senátu k Ústavnímu soudu. „Zaplacením pokuty jsem splnil úřední povinnost. Nicméně jsem odhodlaný podat stížnost k Ústavnímu soudu, který poprvé v historii naší země rozhodne o sporu mezi senátorem a institucí Senátu ČR,“ předjímá Dryml, který měl rasisticky urazit královéhradeckého leteckého záchranáře původem z Jemenu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lékaře to urazilo

Posádka záchranářského vrtulníku údajně porušila pravidla pro dosed na přistávací plochu v areálu vrchlabské nemocnice.

„Doktor Dryml křičel, že tam nemáme co dělat a ať se vrátím, odkud jsem přišel. Urazilo mě to, neboť pocházím z arabského světa,“ vypověděl poškozený Al Mawiri Abdulwsya.

“Předmětem sporu nebyl rasově motivovaný záměr. Rozčileně jsem reagoval na to, že posádka vrtulníku opomenula včas a řádně dopředu informovat o přistání,“ tvrdí Dryml.

„Došlo k ohrožení života našeho zaměstnance, který v okolí heliportu sekal trávu,“ okomentoval incident jednatel vrchlabské nemocnice Jaroslav Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám