Hlavní obsah

Léto se ještě neukáže, teploty budou podprůměrné

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po nadprůměrných teplotách ze začátku června byl uplynulý týden nezvykle chladný. Vysloveně letní počasí meteorologové neočekávají ani v nadcházejících týdnech. Rtuť v teploměrech se k dvacítce přiblíží až začátkem července. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Podle meteorologů se srážková situace v republice bude velmi lišit podle konkrétní lokality.

Článek

„Období od 23. června do 20. července 2014 jako celek očekáváme teplotně slabě podprůměrné. První týden předpokládáme teplotně podprůměrný, další tři týdny se budou pohybovat kolem dlouhodobého průměru,“ uvedli meteorologové.

Nejchladněji by tedy mělo být příští týden, kdy se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 16 a 18 °C. V noci by však rtuť v teploměrech měla klesat až pod 10 °C.

V polovině července se opět ochladí

Během dalších dvou týdnů, tedy od 30. června do 13. července, by pak měly teploty postupně stoupat až k dvaceti stupňům. V týdnu od 14. do 20. července se však opět mírně ochladí.

Podle meteorologů se srážková situace v republice bude velmi lišit podle konkrétní lokality. „Srážkově předpokládáme období 23. června - 20. července převážně průměrné,“ stojí v předpovědi. „Zejména ve druhé polovině období při srážkách bouřkového charakteru lze vzhledem k ročnímu období očekávat velké lokální rozdíly v celkovém množství spadlých srážek,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota v Česku od 23. června do 20. července v letech 1981 až 2010 byla 18 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 81 milimetrů. Průměrné hodnoty jsou pro celou ČR do nadmořské výšky přibližně 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám