Hlavní obsah

Letecké záběry: Průtok Labe v Ústí je na historickém minimu

Ústí nad Labem

Vlivem sucha je Labe na severu Čech v těchto dnech na historickém minimu. V pondělí řekou protékalo pouze 102,2 metru krychlového vody za sekundu. Podívejte se na záběry ze vzduchu, jak vypadá nejnižší červnový průtok od roku 1937.

Exkluzivní záběry ze vzduchu na nejnižší průtok Labe v ÚstíVideo: Novinky

 
Článek

Mrtvé rybky na kamenech vyčnívajících z mírného proudu vody uprostřed koryta. Rybáři, procházející bez problémů průtokem řeky. Tak vypadá v těchto dnech stav Labe v Ústí. Lodní doprava je zastavena a řeka je sjízdná pouze pro lodě s ponorem do 70 centimetrů, informoval ředitel závodu Dolní Labe Jindřich Zídek.

Foto: Novinky

Koryto řeky Labe v Ústí je poloprázdné. Leží v něm mrtvé rybky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Dlouhodobý červnový průměr přitom je 231 kubíků za vteřinu, takže jsme pod padesáti procenty," uvedl Zídek. Absolutní minimum za posledních 77 let naměřili při extrémně suchém létě 1947, kdy v Ústí nad Labem protékalo pouze 84 metrů krychlových za sekundu.

Úroveň hladiny na ústeckém vodočtu byla v pondělí dopoledne na 152 centimetrech a ještě by měla klesnout. Níž než pod 150 centimetrů s průtokem 101 kubíků by však hodnoty už jít neměly. Hladinu Labe udržuje voda vypouštěná z vltavské kaskády. „Samozřejmě ale záleží na vývoji počasí," doplnil vodohospodář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám