Hlavní obsah

Stovky Ukrajinců čekaly před pražskou ambasádou, volily prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze a v Brně mohou během neděle Ukrajinci žijící v České republice volit svého prezidenta. Před pražskou ambasádou v Bubenči čekaly během horkého dne stovky lidí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Stovky Ukrajinců čekaly 25. května ve frontě před ambasádou v Praze, kde volili svého prezidenta.

Článek

Zájem "českých" Ukrajinců o prezidentské volby výrazně kontrastuje s prázdnotou, kterou v pátek a sobotu v Česku zely místnosti určené pro volby do Evropského parlamentu. Pražská ulice Charlese de Gaulla, v níž sídlí velvyslanectví Ukrajiny, je zcela zaplněna lidmi, jejich zástup se táhne až za roh. Stovky mladých i starších voličů vytrvale stojí v teplém počasí na slunci, někteří se stíní alespoň deštníky.

Ukrajinci patří mezi nejpočetnější menšiny v České republice. Ambasáda už předem hlásila, že u voleb očekává vysokou účast. V Praze je na seznamu voličů zapsaných celkem 14 437 lidí, v Brně pak dalších 3268. To, jestli jsou v seznamech zaregistrováni, si zájemci mohli předem ověřit telefonicky nebo na webu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Obsypaná ukrajinská ambasáda v Praze během prezidentských voleb.

V Praze i v Brně poklidný průběh

"O volbách víme, a proto jsme na místě posílili výkon služby, kdyby bylo potřeba adekvátně reagovat na vývoj situace. Zatím to ale nebylo potřeba," uvedla policejní mluvčí.

Také před brněnským konzulátem v Barvičově ulici se tvoří fronty. Do 15:00 přišlo k urnám šest stovek voličů. "Očekávali jsme velký zájem. Lidé mohou přijít až do 20 hodin, a proto předpokládáme, že účast ještě naroste," řekla předsedkyně volební komise Olga Litviňuková. I v Brně je průběh voleb klidný.

Reklama

Výběr článků

Načítám