Hlavní obsah

Zeman varoval před bojkotem ukrajinských prezidentských voleb

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle prezidenta Miloše Zemana je zapotřebí, aby prezidentské volby na Ukrajině nebyly bojkotovány a nově zvolený prezident začal jednat se zástupci rusky mluvících obyvatel ve východních oblastech země. Stanovisko hlavy státu v pondělí tlumočil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Je zapotřebí, aby 25. května proběhly prezidentské volby za široké účasti všech občanů Ukrajiny, protože bojkot prezidentských voleb by mohl znamenat vítězství nacionalistických až fašistických sil,” přiblížil Ovčáček prezidentovo stanovisko.

Podle Zemana nelze v případě referend, která se na východě Ukrajiny konala během uplynulého víkendu, hovořit o legitimitě.

Výsledky referend neuznává ani české ministerstvo zahraničí. „Tzv. hlasování, která proběhla v rozporu s mezinárodním právem, ukrajinskou ústavou a elementárními demokratickými zásadami, jsou jenom dalšími kroky v řízené destabilizaci jihovýchodu Ukrajiny a nepřípustnými pokusy o další podrývání suverenity a územní celistvosti země,” uvedl resort, který zároveň vyzývá k dialogu a podporuje ukrajinskou vládu v reformách vedoucích k decentralizaci země.

Referenda byla v Doněcké a Luhanské oblasti, přičemž většina hlasujících se v nich vyslovila pro samostatnost. [celá zpráva]

Majetková přiznání i retroaktivně

Zeman se vrátil i k dění na domácí politické scéně a přes mluvčího vzkázal vládě, že je pro, aby kabinet přijal co nejtvrdší variantu zákona o prokázání původu majetku. „Pan prezident podporuje v tomto případě princip retroaktivity,” upřesnil mluvčí s odkazem na Slovinsko, kde je tento princip uzákoněn k roku 1990.

Ovčáček osvětlil i prezidentův postoj k senátnímu návrhu zákona o šumavském národním parku. Zeman avizoval možnost veta zákona kvůli „neúměrnému rozšiřování bezzásahových zón”. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám