Hlavní obsah

Vietnamec kandiduje za ODS do Bruselu, o kroužky si řekne i krajanům

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Uchazeči o eurokřesla odsunutí na zadní místa kandidátních listin rozjíždějí kroužkovací kampaň. Ta jediná jim může pomoci dostat se přes jejich spolukandidáty do Evropského parlamentu. Nejvýraznější tváří kroužkování je Vietnamec Cong Hung Nguyen (27) z ODS. Nguyena nasadila ODS na nevolitelné 22. místo kandidátky.

Foto: ODS

Ukažme sílu naší komunity, vzkazuje svým vietnamským krajanům kandkdát ODS do Evropského parlamentu Cong Hung Nguyen.

Článek

Aby si zvýšil šance, rozhodl se ve své osobní kampani oslovit příslušníky své komunity. Strana mu dokonce nechala vyrobit billboardy s heslem Ukažme sílu naší komunity v češtině i vietnamštině.

„Nejsme cizinci“

A kde jinde by taková reklama mohla zabrat více než tam, kde vietnamská komunita v Česku žije a kam pravidelně dojíždí – v pražské velkotržnici Sapa. Billboardy tam proto ODS nechá umístit v nejbližších dnech.

„Část české společnosti nás, Vietnamce, vnímá stále jako cizince. Proto pokud mě původem Češi zakroužkují, budu to považovat za svůj úspěch. Snažím se cílit na všechny, ale trochu více na Čechy vietnamského původu,“ objasnil Právu Nguyen.

V osobní kampani mu pomáhají kamarádi z vietnamské komunity, ale i sama ODS. „Své spolužáky neoslovuji, jelikož je to na akademické půdě zakázané,“ podotkl Nguyen.

V Česku žije od svých osmi let, vystudoval mezinárodní studia a v současné době je v posledním ročníku oboru mezinárodní politika a diplomacie na VŠE.

Z ODS však pochází daleko víc kandidátů, kteří budou své voliče nabádat ke kroužkování. Strana má totiž podle předvolebních průzkumů šance jen na jedno až dvě křesla. Na jednotné kandidátce se na ně přitom tlačí 28 kandidátů.

Brusel nemá jistý ani Zahradil

Lídrem za ODS je Jan Zahradil, ani on však nemá jisté, že se do Bruselu dostane. Dvojka za ním je totiž Evžen Tošenovský, který ho v počtu preferenčních hlasů už v minulosti drtivě porazil – v roce 2009 při volbách do EU získal Zahradil jako jednička 66 tisíc hlasů, Tošenovský 105 tisíc.

Vlastní kampaň navíc rozjede europoslanec Edvard Kožušník (ODS). Příliš šancí vyšplhat se z desátého místa ale nemá.

Boj v Lidovém domě

„Já si pamatuji, že v tom roce 2009 neměla kroužkovací kampaň nějaký velký efekt. Posbíralo se přitom jen několik málo hlasů,“ řekl Právu Zahradil. Připomněl, že jediný kandidát, kterému se podařilo dostat se z nevolitelného místa do Evropského parlamentu, byl ­sexuo­­log Jaroslav Zvěřina, který se v roce 2004 dostal z desátého místa na druhé.

Kroužkovací kampaň se však povede i v Lidovém domě. ČSSD totiž nasadila do čela své kandidátky sociologa Jana Kellera, a i když ho většina členů respektuje, řadě z nich vadí, že není členem strany.

Nelibě pak určitá část sociální demokracie hledí i na fakt, že při sestavování kandidátky vedení odsunulo europoslance Libora Roučka až na deváté místo.

S tím není spokojený ani on sám. „Povedu osobní kampaň. Nic jiného mi nezbývá. Budu objíždět kraje a žádat o hlasy na internetu a sociálních sítích,“ řekl Právu. Do kampaně hodlá vložit vlastní finanční prostředky, o kolik půjde, však neupřesnil.

Pospíšil: Kroužky nepotřebuju

Osobnosti se střetnou i na kandidátce TOP 09. Její jedničkou je ekonom Luděk Niedermayer, kterého veřejnost moc nezná. Prorazit se pokusí dvojka, exministr spravedlnosti a poslanec Jiří Pospíšil (dříve ODS, nyní nestraník) nebo poslanec za partnerské Starosty Stanislav Polčák.

„Nebudu voliče vyzývat, aby mé jméno zakroužkovali. V kampani pouze sdělím svůj osobní příběh, a proč kandiduji jako nestraník za TOP 09. Nechám na voliči, zda kroužek dá, nebo nedá,“ řekl Právu Pospíšil. Vlastní peníze na kampaň poslal na účet TOP 09.

Reklama

Výběr článků

Načítám