Hlavní obsah

Vypálené Javoříčko bude mít novou expozici

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poklepem základního kamene byla v sobotu v Javoříčku na Olomoucku slavnostně zahájena rozsáhlá přestavba a rekonstrukce interiéru budovy někdejší školy. Vznikne v ní nová expozice, která bude připomínat tragédii obce, kterou 5. května 1945 vypálilo přepadové komando SS.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

V objektu někdejší školy bude po rekonstrukci jeho interiéru moderní expozice o javoříčské tragédii.

Článek

Po jeho řádění zbyly z drtivé většiny zdejších domů jen trosky. Komando zavraždilo v obci celkem 38 zdejších mužů ve věku 15 až 76 let. Mělo jít o akt pomsty za pomoc obyvatel partyzánům. K uctění památky obětí tragédie se v sobotu konal v Javoříčku pietní akt u památníku, který ji tu připomíná od roku 1955.

Javoříčská škola pamatuje již období před 2. světovou válkou, kdy po svém založení sloužila nejen místním, ale i dětem z obcí Březina a Veselíčko. Navštěvovala ji tedy většina těch lidí, kteří byli nacisty zavražděni.

„Je jen málo míst, která by byla s historií Javoříčka a jeho pohnutým osudem tak spojena jako zdejší škola. Je jednou z mála budov, které přečkaly řádění nacistů a je dodnes němým svědkem tragédie. Právě toto místo spojuje svým příběhem předválečné Javoříčko, tragické události i dnešní obec,“ řekl Právu k záměru přestavby školy a vybudování nové expozice Filip Žáček, předseda Iniciativy pro podporu vypálených obcí, která se bude ideově podílet na přípravě expozice.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Přestavbu interiéru někdejší školy v Javoříčku odstartoval v sobotu slavnostní poklep základního kamene.

Když škola přestala sloužit svému účelu, vznikla v ní v 80. letech 20. století expozice věnovaná odboji a javoříčské tragédii spravovaná olomouckým muzeem. Po roce 1989 však zanikla a škola byla dlouhou dobu v neutěšeném stavu, v provozu tu zůstalo jen malé občerstvení. Situace se změnila poté, co budovu koupilo občanské sdružení Nové Javoříčko, které je také investorem rekonstrukce.

Už dříve dostala budova novou střechu a fasádu, nyní budou práce probíhat v jejím interiéru. „Původní zůstanou prakticky jen obvodové zdi,“ uvedl Martin Vyhlídal ze sdružení Nové Javoříčko. Náklady činí bez DPH 10,5 miliónu korun, jejich část ve výši 8,6 miliónu korun pokryje evropská dotace z Regionálního operačního programu Střední Morava. „Práce by měly skončit tak, aby bylo možné novou expozici otevřít příští rok, kdy si budeme připomínat 70. let od konce 2. světové války,“ uvedl Žáček.

„Investici považujeme za potřebnou a jsme rádi, že její realizace začala, protože objekt někdejší školy byl už skutečně v dezolátním stavu. To, co se tu chystá, nepochybně obohatí zdejší život a bude důstojnou připomínkou toho, co se tu stalo,“ řekl Právu František Lakomý (SNK), starosta obce Luká, jejíž součástí je nyní Javoříčko.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

U památníku v Javoříčku se v sobotu uskutečnil pietní akt k uctění obětí zdejší tragédie.

Již předloni byly v Javoříčku také vyznačeny půdorysy několika vypálených domů a instalovány u nich cedulky, které připomínají, kdo v nich žil a co se stalo. Vyznačen byl historickými patníky i krátký úsek někdejší původní cesty vedoucí přes Javoříčko směrem k Bouzovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám