Hlavní obsah

České řeky jsou na vodáckých minimech, ale déšť hladiny zvedne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Většina českých řek je na minimu splavnosti, některé dokonce i pod ním. Předpověď počasí však může vodáky uklidnit. Celý následující týden má pršet, a hladiny toků se tak zvednou. Nejvíce vody zatím teče v Berounce. Uvedl to Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Článek

„Přestože duben a začátek května bývají ideálním časem pro vodácké akce na divoké vodě, nyní je rušena jedna akce za druhou," uvedl Jančar. Neuskuteční se například víkendové turistické závody na Otavě pod Čeňkovou pilou, závody raftů na Kamenici nebo turistická akce Splutí Malše pod Římovem.

Lužnice „s odřeným dnem“

Splouvat je možné Vltavu pod vyšším Brodem a Otavu od Sušice. Na Ohři je vodácké minimum, průtok ale postačí pro odemknutí řeky od Sokolova. Berounka má v Berouně průtok 15 kubíků, což je lepší letní průměr. Opadla ovšem Lužnice, úsek od Suchdola je ještě mírně nad minimem, v Bechyni je ale vody už málo a úsek z Tábora do Dobronic bude podle Jančara sjízdný jen "s odřeným dnem“. Na Sázavu se mohou vodáci vydat mezi Ledčí a Týncem, musí ovšem počítat s mělčinami, které ještě přibydou pod Krhanicemi.

Labe a Jizera sjízdné jen na dolních tocích

Ani Labe s Jizerou na tom nejsou lépe a sjet lze jen dolní toky. Orlice je splavná, stejně jako její zdrojnice Tichá od Chocně a Divoká od Kostelce nad Orlicí. Z menších toků vodáci odemknou Doubravu ve Vrdech a Smědou od Předlánců, i tam je ale vody minimum. Morava je splavná od Postřelmova, ostatní moravské řeky spíše jen na dolních tocích. Výjimkou je Bečva, v Beskydech pršelo o něco více.

Vodáci se mohou vypravit na Slovensko, o víkendu se uskuteční otevření sezóny na Dunajci v Červeném Klášteru, splavné jsou i Váh a Hron v obvyklých úsecích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám