Hlavní obsah

Dienstbier chce homosexuálům umožnit osvojení dítě partnera

Praha

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a skupina poslanců chtějí v květnu předložit novelu, podle níž by si registrovaní partneři mohli osvojit potomka svého protějšku.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

"Ty děti v rodinách žijí, ať už z předchozího vztahu, nebo z umělého oplodnění. Pro dítě jsou rovnocennými rodiči, jenže vztah s druhým partnerem není nijak právně ošetřen. Kdyby třeba biologický rodič zahynul při autonehodě, jeho potomek půjde do ústavu," cituje deník Mladá fronta Dnes Dienstbiera.

MfD připomíná, že loni takovou novelu navrhovala skupina poslanců, ale s rozpuštěním Sněmovny kvůli předčasným volbám zákonodárci o předloze nestihli rozhodnout.

Spoluautorem nynějšího návrhu je podle listu právník Petr Kalla, podle nějž novela nezakládá automatické právo na osvojení, jen zrovnoprávní homosexuální páry v osvojovacím řízení.

"To by mělo probíhat stejně jako u jiných dvojic, kdy se zkoumá situace v rodině z pohledu zájmů dítěte," řekl MfD.

Deník píše, že uvedenou změnu chce Dienstbier prosadit již v tomto volebním období, do budoucna je i pro to, aby homosexuální páry mohly adoptovat "cizí" děti, tedy aby tyto dvojice mohly osvojit i dítě z dětského domova. "Jsem i pro tuto širší variantu, ale obávám se, že tam se bude podpora hledat mnohem hůře," dodal v MfD Dienstbier.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby si rodičův partner mohl osvojit jeho dítě?
Ano
35 %
Ne
65 %
Celkem hlasovalo 839 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám