Hlavní obsah

Platby za státní pojištěnce se zvýší, vláda odsouhlasila návrh ministra zdravotnictví

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odvody za státní pojištěnce vzrostou na 845 korun měsíčně jako kompenzace za zrušené zdravotnické poplatky. V letošním roce by tímto způsobem měl resort zdravotnictví získat 2,1 miliardy korun, v následujícím roce 4,2 miliardy. Ministerstvo se bude na financování spolupodílet částkou ve výši jedné miliardy korun ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Novinkám to potvrdil premiér Bohuslav Sobotka. „Vláda se na valorizaci plateb za státní pojištěnce dohodla s tím, že ministerstvo zdravotnictví poskytne příští rok na spolufinancování tohoto opatření jednu miliardu korun z účtu SÚKL,“ řekl Novinkám.

Vláda se na vyšších odvodech dohodla už před 14 dny, ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš ale uvedl, že tehdy došlo k nedorozumění, protože on a další ministři za ANO hlasovali jen pro plán na rok 2014, nikoli pro dlouhodobé řešení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Premiér na tiskové konferenci po jednání vlády upřesnil, že vyjmutí peněz ze SÚKL bude muset být ošetřeno zákonem. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček by jej měl připravit co nejdříve.

Andrej Babiš prohlásil, že se s Němečkem dohodli, že spolu budou řešit zvýšení transparentnosti ve zdravotnictví, což Babiš dlouhodobě kritizuje.

Otázku kolem OKD ve středu vláda přerušila. Čeká se na jednání ministrů financí a obchodu a průmyslu s provozovatelem dolu Paskov NWR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám