Hlavní obsah

Sobotkovi věří většina Čechů, Zeman zastavil propad

Novinky, jas

Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) věří aktuálně 55 procent občanů. Prezident Miloš Zeman se oproti tomu těší důvěře 45 procent Čechů – ve srovnání s únorovým šetřením si polepšil o sedm procentních bodů. Ukázal to průzkum agentury STEM.

Foto: Novinky.cz s použitím Právo

Článek

Sobotkově kabinetu vyslovila Sněmovna důvěru v únoru. Průzkum, který probíhal zhruba měsíc poté, zjistil, že nový premiér se těší větší důvěře, než měl na počátku svého vládního angažmá Petr Nečas (ODS). Tomu v prvních měsících jeho vlády důvěřovala necelá polovina (49 procent) lidí.

Důvěra prezidentovi se po jeho loňském zvolení pohybovala mírně nad hranicí 50 procent. Letos na počátku roku však výrazně poklesla. V lednovém šetření věřilo Zemanovi 38 procent dotázaných. V březnu se důvěra v něj zvýšila o zmiňovaných sedm procentních bodů.

„V porovnání s důvěrou v premiéra Sobotku je u prezidenta Zemana výrazně vyšší podíl těch, kteří kategoricky vylučují, že by prezidentu Zemanovi důvěřovali,” plyne z průzkumu.

Vývoj důvěry prezidentu Miloši Zemanovi (v procentech)
září 2013leden 2014březen 2014
533845
zdroj: STEM

„Vyšší podíl lidí, kteří důvěřují prezidentu republiky Zemanovi a premiéru Sobotkovi, zjišťujeme podle očekávání mezi stoupenci ČSSD, KSČM a KDU-ČSL,

naopak výrazně nižší je u příznivců ODS a TOP 09,“ konstatovala agentura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám