Hlavní obsah

Sobotkovi věří většina Čechů, Zeman zastavil propad

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) věří aktuálně 55 procent občanů. Prezident Miloš Zeman se oproti tomu těší důvěře 45 procent Čechů – ve srovnání s únorovým šetřením si polepšil o sedm procentních bodů. Ukázal to průzkum agentury STEM.

Foto: Novinky.cz s použitím Právo

Článek

Sobotkově kabinetu vyslovila Sněmovna důvěru v únoru. Průzkum, který probíhal zhruba měsíc poté, zjistil, že nový premiér se těší větší důvěře, než měl na počátku svého vládního angažmá Petr Nečas (ODS). Tomu v prvních měsících jeho vlády důvěřovala necelá polovina (49 procent) lidí.

Důvěra prezidentovi se po jeho loňském zvolení pohybovala mírně nad hranicí 50 procent. Letos na počátku roku však výrazně poklesla. V lednovém šetření věřilo Zemanovi 38 procent dotázaných. V březnu se důvěra v něj zvýšila o zmiňovaných sedm procentních bodů.

„V porovnání s důvěrou v premiéra Sobotku je u prezidenta Zemana výrazně vyšší podíl těch, kteří kategoricky vylučují, že by prezidentu Zemanovi důvěřovali,” plyne z průzkumu.

Vývoj důvěry prezidentu Miloši Zemanovi (v procentech)
září 2013leden 2014březen 2014
533845
zdroj: STEM

„Vyšší podíl lidí, kteří důvěřují prezidentu republiky Zemanovi a premiéru Sobotkovi, zjišťujeme podle očekávání mezi stoupenci ČSSD, KSČM a KDU-ČSL,

naopak výrazně nižší je u příznivců ODS a TOP 09,“ konstatovala agentura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám