Hlavní obsah

KSČM se chce v europarlamentu zaměřit na ochranu lidských práv a soukromí

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Komunisté v úterý představili svůj volební program a kandidátku pro nadcházející volby do Evropského parlamentu. Mezi hlavní témata patří například ochrana lidských práv nebo ochrana soukromí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně Kateřina Konečná (KSČM) s kolegy. Za ní zleva Jaromír Kohlíček, Josef Skála a Miloslav Ransdorf.

Článek

Lídryně kandidátky Kateřina Konečná jmenovala z deseti bodů volebního programu čtyři, které jsou podle ní nejzásadnější.

Prvním z nich je ochrana všech lidských práv, zejména těch, které vyplývají ze sociální oblasti. Konečná upozornila na to, že je potřeba řešit čím dál vyšší počet nezaměstnaných a lidí žijících na hranici chudoby. „Chceme chránit i práva zaměstnanců, práva na pracovní prostředí a práva na spravedlivou mzdu,“ doplnila.

Druhým bodem je ochrana soukromí. Komunisté chtějí čelit nelegálním odposlechům a „další elektronické šikaně“. „Internet musí zůstat svobodným médiem,“ řekla Konečná.

Představili zbytek kandidátky

Jako další prioritu jmenovala zákaz daňových rájů. Chce podporu pro ty podnikatele, kteří platí daně v Evropě, ideálně v místě, kde vzniká zisk. „Je třeba postavit hráz daňovým únikům ze zisku nadnárodních společností do nejrůznějších daňových rájů,“ podotkla.

Posledním jmenovaným bodem je bezpečnost potravin. „Chceme zajistit našim občanům nejen kvalitní potraviny, ale i potraviny bezpečné,“ uvedla Konečná s tím, že chtějí rovněž klást důraz na regionální potraviny, aby Čeští zemědělci nebyli diskriminováni vůči zahraničním dodavatelům.

KSČM v úterý představila i další kandidáty. Za Konečnou kandidují na nejvyšších pozicích stávající europoslanci – na druhém místě Jiří Maštálka, za ním Jaromír Kohlíček a Miloslav Ransdorf.

Reklama

Výběr článků

Načítám