Hlavní obsah

Do rady ÚSTR míří bývalý senátor Bárta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší disident a bývalý senátor za KDU-ČSL Zdeněk Bárta byl ve středu zvolen Senátem do Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Bártu nominovala Sněmovna jako jediného kandidáta na jedno ze dvou míst, které má v radě vyhrazeno.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátoři bývalého kolegu podpořili (ilustrační foto)

Článek

Bárta získal v tajných volbách 46 z 57 odevzdaných hlasů, oznámila senátorům místopředsedkyně senátní volební komise Hana Doupovcová (ČSSD). Ve Sněmovně Bártu nominoval poslanecký klub TOP 09 a Starostové a o jeho úspěchu v Senátu s levicovou většinou se proto spekulovalo.

Činnost ústavu, který má nestranně zkoumat dobu nesvobody, tedy komunismu a nacismu, provázejí pře politiků i zaměstnanců. Naposledy loni způsobilo rozruch odvolání ředitele Daniela Hermana, jehož rada ÚSTR následně bez soutěže nahradila na přechodnou dobu Pavlou Foglovou. Rada uvedla, že nebyla spokojena s prací Hermana. Herman, který je nyní poslancem KDU-ČSL a ministrem kultury, ale tvrdil, že odvolání bylo politicky motivované.

Letos oznámila Platforma evropské paměti a svědomí, že pozastavila členství ÚSTR, který je jejím spoluzakladatelem. Podle platformy je důvodem mimo jiné údajná infiltrace komunistických pracovníků do ústavu. ÚSTR nakonec minulý měsíc rozhodl sám opustit tuto organizaci, která působí v jeho pražském sídle a sdružuje podobné organizace ze zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám