Hlavní obsah

Soud po 60 letech zrušil verdikt komunistické justice nad zarputilou statkářkou

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Hodně pomalu postupovala spravedlnost v případu Marie Švejdové ze Strakonicka, kterou v roce 1955 potrestal Lidový soud ve Strakonicích jako zarputilou kulačku za sabotáž, rozkrádání majetku a útok na veřejného činitele třemi roky vězení. Hned po revoluci sice ženu, která zemřela v březnu 1989, soudy rehabilitovaly, ale zrušily jen trest za sabotáž, ostatní skutky ponechaly v platnosti a potrestaly ji roční podmínkou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Teprve po čtvrt století od její smrti se jí zastal Nejvyšší soud (NS), který všechny rozsudky zrušil pro nezákonnost na základě stížnosti pro porušení zákona podanou bývalou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou

Tehdy padesátiletá Švejdová se v roce 1955 dostala do sporu s předsedou tehdejšího Místního národního výboru a JZD v Kakovicích na Strakonicku. Funkcionáři jí vytýkali, že schválně nechává ladem ležet 5 hektarů pole, že z obce odvedla vojensky evidovaného koně a že její slepice spásají družstevní řepu a zrní.

Švejdová se s funkcionáři rychle dostala do sporu, za což skončila před Lidovým soudem, který nad ní vynesl nemilosrdný verdikt: 3 roky vězení, propadnutí majetku a doživotní zákaz pobytu na Českobudějovicku. Soudce ji zprostil jen obvinění z toho, že z družstva odcizila provaz a vidle.

Narušovala zdárný vývoj JZD

Žena se před Lidovým soudem a následně i před odvolacím Krajským soudem v Českých Budějovicích hájila tím, že nikomu nenadávala, funkcionářům prý jen řekla, že by ji „nejraději sežrali zaživa i s kostima“. Komunističtí funkcionáři se před soudem zaklínali, že jim „nadala do chudé lůzy, holoty a zlodějů“. Také prý vystupovala proti členům JZD a narušovala jeho klidný a zdárně se rozvíjející vývoj. „Projevovala se jako zarputilá kulačka se svým soustavným marodérstvím a rozkladnou činností,“ konstatoval tehdy soud.

„Justice po roce 1989 svým zbytkovým trestem vlastně potvrdila názor komunistických soudů. Byl tím popřen princip demokratické společnosti. Nebyla souzena a odsouzena za skutky, kterých se měla dopustit, ale za příslušnost ke třídě, kterou totalitní moc odsoudila k likvidaci,“ prohlásil advokát zemřelé farmářky Matúš Hanuliak. S takovým názorem souzněla i státní zástupkyně z Nejvyššího státního zastupitelství. „Byla odsouzena zcela účelovým a likvidačním verdiktem,“ poznamenala.

Stížnost jako důvodnou vyhodnotil i senát NS v čele s Miladou Šámalovou. „Případem se nyní bude znovu zabývat státní zastupitelství ve Strakonicích a mělo by rozhodnout v intencích našeho verdiktu,“ prohlásila Šámalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám