Hlavní obsah

Jste lhář, osočil Babiše Kalousek kvůli vyhozenému řediteli na ministerstvu

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý a současný ministr financí se do sebe při prvních interpelacích na nové členy vlády zostra pustili. Exministr Miroslav Kalousek (TOP 09) žádal po ministrovi Andreji Babišovi (ANO) odpověď, proč krátce po svém nástupu na úřad odvolal dlouholetého ředitele personálního odboru Michala Švorce. Následně Babiše označil za lháře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) na schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

„Tento týden jste odvolal z funkce ředitele legislativního odboru, tedy z ryze odborné funkce, JUDr. Michala Švorce, který tuto funkci zastával 20 let, od roku 1993, pro celkem deset ministrů z pěti politických stran, pro dvě úřednické vlády. Odvolal jste ho třetí den ve své funkci a nahradil ho člověkem s relativně krátkou právnickou praxí z úplně jiné disciplíny než legislativa. Jinými slovy, odvolal jste zkušeného odborníka, nahradil jste ho politickým trafikantem,“ vzkázal Kalousek Babišovi.

Podle něj tak vyslal signál, že důležitější než kvalifikace je protekce a příslušnost k hnutí ANO. Švorcův nástupce Robert Pelikán je členem Rady ekonomických poradců, kterou Babiš založil.

Babiš Kalouska uklidňoval

Kalousek Babiše požádal o jednoznačnou a stručnou odpověď, z jakého důvodu Švorce odvolal, a jakým výběrovým řízením prošel jeho nástupce. Ministr financí uvedl, že nejde o trafikanta, naopak zdůraznil, že hnutí ANO nominovalo na náměstky apolitické osobnosti.

Dále zkritizoval, že je ministerstvo decentralizované. Navíc Švorc podle něj zůstane ve stejné funkci, jen dochází ke sloučení právnických služeb v rámci resortu. „Takže my to zcentralizujeme a pan doktor Švorc bude vykonávat úplně stejnou funkci. Takže, pane poslanče Kalousku, buďte v klidu,“ vzkázal bývalému ministrovi financí.

S touto odpovědí Kalousek nebyl spokojen. „Lžete, pane ministře. Pan doktor Švorc nebude ředitelem legislativního odboru, z té pozice je odvolán. Že tam zůstane a bude za toho politického trafikanta pracovat, to asi ano. Někdo za politického trafikanta pracovat musí,“ uvedl a dodal: „Tohle je prostě jenom politická protekce politických trafikantů a vy jste lhář.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám