Hlavní obsah

Jourová se vrátila na ministerstvo pro místní rozvoj. Velké déjà vu, tvrdí

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Věra Jourová (ANO) se ve čtvrtek po letech vrátila na ministerstvo pro místní rozvoj, kde dříve dělala náměstkyni, a to v roli ministryně. Při čtvrtečním převzetí úřadu podotkla, že prožívá velké déjà vu. Zaměřit se chce především na obnovu kvalitního čerpání evropských fondů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl do úřadu ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou.

Článek

Jourová působila v letech 2004 až 2006 jako náměstkyně ministra pro místní rozvoj. Skončila v souvislosti s obviněním z korupce, kvůli kterému strávila i delší čas ve vazbě. Obvinění bylo nakonec staženo.

„Prožívám velké déjà vu. Bylo několik let, kdy jsem nesměla vstoupit do bran tohoto ministerstva, kdy jsem strašila v monitoringu, kdy jsem byla spojována s nedobrými věcmi,“ řekla Jourová ve čtvrtek při převzetí úřadu. Poznamenala, že na ni nyní přešla obtížná role kritika, který se posléze stane za kritizovaný resort zodpovědným. „To se mi stalo a budu se s tím muset vypořádat,“ konstatovala.

Jako prioritu označila čerpání evropských fondů. „Jako svůj hlavní úkol v agendě evropských fondů považuji to, že nastavím dobrou spolupráci s dalšími resorty,“ doplnila.

„Umí” mě jen moje kočka

V rámci evropských fondů by ráda dohnala skluz v čerpání. Uvedla, že podle dosavadních predikcí hrozí České republice, že přijde až o 100 miliard korun. Jourová je ale přesvědčená, že by se částku mohlo podařit snížit. V současnosti bude jednat s Evropskou unií o minimalizaci sankcí za chybné čerpání.

Čeká ji ale také vyjednání dohody o partnerství a sestavení plánu, na co budou evropské peníze čerpány v letech 2014 až 2020.

„Ministerstvo pro místní rozvoj má čas na to, aby zvládlo problémy, které má,“ prohlásil při té příležitosti premiér Bohuslav Sobotka, který minulou vládu za špatné čerpání evropských peněz vyplísnil.

Jourová se také nechala slyšet, že nechce být ministryní, o které bude někdo říkat, že ji „umí“. „Chci být ministryní, o které bude známo, že mě 'umí' jen moje kočka,“ prohlásila.

Případ Andreje Babiše, který se ve čtvrtek na Slovensku účastní soudu kvůli své údajné spolupráci s StB, podle Jourové koalici nijak nepoznamená. „Pevně věřím tomu, že bude prokázáno zcela jasně, že pan Babiš nebyl spolupracovníkem StB,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám