Hlavní obsah

Zeman jmenoval vládu premiéra Sobotky

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu na Pražském hradě ministry koaličního kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky. Je tvořen ministry ČSSD, hnutí ANO a lidovců. Vláda má sedmnáct členů a ihned po jmenování a složení slavnostního slibu se sešla k prvnímu jednání.

Noví ministři složili slibVideo: Novinky

 
Článek

Sobotka nejprve představil prezidentovi jednotlivé členy kabinetu. Ti poté složili do rukou hlavy státu ústavou daný slib.

Zeman následně konstatoval, že dopis s návrhem nominací, který obdržel od premiéra Sobotky, obsahoval šest věcných chyb. To je podle něj na 1,5 strany textu dost.

Prezident rovněž požádal ministry, aby si za prioritu dali schválení služebního zákona. Závěrem jim popřál úspěch a plné nasazení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka a jeho vláda na Pražském hradě

Sobotka poděkoval za jmenování. „Jsem přesvědčen o tom, že nová vláda přinese České republice hospodářský růst, přinese jí prosperitu a přinese jí také potřebnou stabilitu," řekl Zemanovi po jmenování.

Foto: Václav Lang, Novinky

Autobus připravený pro členy budoucí vlády před Hrzánským palácem v Praze

Ministři se hodinu před slavnostním ceremoniálem sešli v Hrzánském paláci. Odtud potom společně vyrazili autobusem na Pražský hrad.

Mezi prvními přijeli ještě před 13. hodinou Martin Stropnický, Helena Válková a Věra Jourová (ANO), Svatopluk Němeček, Michaela Marksová Tominová (ČSSD) a Daniel Herman (KDU-ČSL).

Jan Mládek a Jiří Dienstbier před jmenováním ministryVideo: Novinky

Andrej Babiš (ANO), který patří mezi nejsledovanější figury, na dotaz, zda vnímá ministerské angažmá jako vrchol kariéry, uvedl: „Doufám, že ne.“ Následně doplnil, že by se rád vrátil „do normálního života“.

Sobotka představil Zemanovi kandidáty na ministryVideo: Česká televize ČT24

Budoucí ministři absolvovali slavnostní přípitek, seznámili se s kolegy a následně nasedli do přistaveného autobusu a vyrazili na Pražský hrad.

Čekání na novou vládu
Česká republika má od 10. července loňského roku úřednickou vládu Jiřího Rusnoka, kterou přes protesty parlamentu prosadil prezident Zeman a která nezískala důvěru Sněmovny. Nový kabinet, který vzešel z podzimních sněmovních voleb, bude ve středu jmenován až 95 dnů od voleb, což je nejdelší doba v historii samostatné ČR.

Vláda bude mít 17 členů. Ve Sněmovně ji bude zastupovat 111 poslanců.

Po zhruba půlhodinovém jmenovacím aktu, který na Pražském hradě začne ve 14 hodin, se členové kabinetu přemístí do Strakovy akademie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vláda Bohuslava Sobotky s prezidentem Milošem Zemanem

Na prvním jednání by se vláda měla zabývat mimo jiné přípravou legislativního plánu a programového prohlášení. Ministři by se mohli dohodnout také na tom, kdy požádají Sněmovnu o důvěru. Hlasování by mělo proběhnout do 30 dnů a mělo by být formalitou, neboť tři koaliční strany disponují ve Sněmovně 111 poslanci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám