Hlavní obsah

Brabenec místo Brabce, plísnil Zeman Sobotku za chyby v dopise

• Aktualizováno
Novinky, jas, dan

Prezident Miloš Zeman při středečním slavnostním jmenování upozornil premiéra Bohuslava Sobotku, že v dopise s návrhem kandidátů na ministry nechal šest věcných chyb, což je podle hlavy státu na pováženou.

Sobotkův dopis s nominacemi obsahoval šest věcných chyb, rýpnul si ZemanVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Ve třech případech jsem se rozhodl těmto návrhům nevyhovět,” konstatoval Zeman. Zmínil, že v dopise bylo zkomolené jméno ministra životního prostředí Richarda Brabce na Brabence. Marian Jurečka byl podle Zemana přejmenován na Martina a jeho jméno bylo chybně uvedeno u resortu zdravotnictví namísto zemědělství.

„Mít ve vládě dva ministry zdravotnictví je sice zajímavá idea, ale obávám se, že by vládě neprospěla,” dodal prezident s tím, že našel i další tři chyby, které by vedly k tomu, že by nebyl jmenován ministr školství a ministryně práce a sociálních věcí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval Vládu Bohuslava Sobotky.

„Milý pane premiére, šest chyb v jedenapůlstránkovém dokumentu je poměrně dost a ne zcela svědčí o profesionalitě, kterou bychom si všichni od této vlády přáli,” obrátil se Zeman k Sobotkovi.

Vládě nicméně popřál hodně úspěchů.

Sobotka na prezidentovu poznámku nijak nereagoval a v krátkém proslovu se zaměřil na programové vize svého kabinetu.

Na oplátku si do prezidenta šťouchl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), když připomněl, že před nedávnem Zeman řekl, že vládu jmenuje 17. listopadu. „Myslím, že to nemuselo být, každý děláme chyby. Jsem ale rád, že nakonec vláda nebyla jmenována v listopadu, jak pan prezident před 14 dny omylem říkal,“ řekl Právu Jurečka.

Dopis, který prezident kritizoval

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám