Hlavní obsah

Utajené disciplíny na ruský způsob ukazují bití a umlčování odpůrců Putina

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konání zimní olympiády v ruské Soči je pro organizace zabývající se lidskými právy vhodnou příležitostí upozornit veřejnost, že navzdory proklamacím o demokracii má ta ruská jistá specifika. Organizace Člověk v tísni je přiblížila prostřednictvím videoklipu s názvem Jaké disciplíny Rusko v Soči neukáže?

Jaké disciplíny Rusko v Soči neukáže?Video: Člověk v tísni

 
Článek

„Kampaň pokrývá několik zásadních témat, která jsou v Rusku problém,” přiblížil motivy vzniku klipu Rostislav Valvoda, který v organizaci Člověk v tísni vede východoevropské projekty.

Zmínil omezování práce neziskových organizací, které dostávají nálepky zahraničních agentů, či omezování shromažďovacího práva pod hrozbou vysokých pokut. Dlouhodobým problémem je pro Rusko i odbojný kavkazský region. Stát nemá v oblibě ani novináře, jim různými administrativními obstrukcemi znesnadňuje práci.

„Represivní a restriktivní zákony platí v Rusku dlouhodobě a nejde jen o otázku olympiády,” zdůraznil Valvoda. Je přesvědčený, že se situace zhoršila s nástupem Putina k moci.

Mezinárodní ambice

Některé z disciplín ukazuje i spot, který Člověk v tísni natočil v ruském originále a doplnil je českými, respektive anglickými titulky. Představuje praktiky, jimž v Rusku čelí odpůrci režimu.

„Je řada témat, která se současným Ruskem neoddělitelně souvisejí. Myslíme si, že  se zájmem o olympiádu stojí za to je doplnit,” dodal Valvoda.

„Obracíme se hlavně k české veřejnosti, ale předpokládáme, že se po sociálních sítích bude video šířit i jinde,” přiblížil záměr projektu s tím, že na webových stránkách jsou odkazy i další zdroje věnující se problematice lidských práv v Rusku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám