Hlavní obsah

Teplota šplhala skoro k 15 stupňům, v Česku padaly rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na nejméně sedmi měřících stanicích padly ve středu teplotní rekordy. Byly naměřeny převážně v jižních a západních Čechách. Všechna překonaná dosavadní maxima byla z roku 2005.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejvyšší teplotu ve středu meteorologové zaznamenali v Českých Budějovicích, naměřených 14,6 stupně Celsia ale dosavadní rekord 15,4 stupně z roku 2005 nepřekonalo.

Zatím nejvyšší teplotu pro osmý leden teploměr ukázal v Borkovicích na Táborsku, teplota 13,4 stupně Celsia překonala předchozí maximum 12,1 stupně. Ve Staňkově naměřili 12,7 stupně Celsia, v Nepomuku 12,1 stupně.

Rekordy padly také na měřicích stanicích v plzeňském Bolevci, Domažlicích, Karlově Studánce a Aši.

Ve čtvrtek padnou zřejmě další rekordy

Na nejstarší české stanici v pražském Klementinu, kde se měří od roku 1775, ale rekord zřejmě nepadne. Nejvyšší teplotu tam pro středeční datum evidují také z roku 2005, a to 13,8 stupně Celsia, ve středu tam teplota nepřesáhla 13 stupňů.

Pro čtvrtek meteorologové očekávají na místech se slunečním svitem teploty mezi osmi a 12 stupni Celsia. "Je pravděpodobné, že třeba v Čechách zase nějaký ten rekord padne," uvedla meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V noci na pátek ale Českou republikou přejde studená fronta, další rekordní teploty proto očekávat nelze. Pro pátek meteorologové předpovídají teploty do devíti stupňů Celsia, rekordy pro 10. leden jsou ale nad deseti stupni.

Reklama

Výběr článků

Načítám